Vijesti / Ostalo

PREDSJEDNIK ODRIJEŠIT

Hrvatska ponudila obuku ukrajinskih vojnika, Milanović se protivi

Hrvatska ponudila obuku ukrajinskih vojnika, Milanović se protivi
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Podrška prijenosa znanja s hrvatske na ukrajinsku vojsku dolazi iz saborskog odbora za obranu

Na hrvatskim vojnim poligonima - uskoro bi mogli vježbati ukrajinski vojnici. Njih 15 tisuća imat će obuku na području Europske unije, a Hrvatska bi mogla biti domaćin za dio njih, piše RTL.

Ministarstvo obrane na upit o broju vojnika i vremenu obuke odgovara tek da su spremni u okviru postojećih obuka primiti strane polaznike. Koliko će ih biti ne zna se. Za bivšeg zapovjednika Vojnog učilišta domaćinstvo je dobra stvar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Nije bitna brojka koliko je bitno što će to biti potrebno za ukrajinsku vojsku i koja specijalnost. Mislim da hrvatska može tu pružiti jako dobru obuku, obučavali smo policajce, pilote helikoptera, inženjere, pitanje oklopnih vozila, topništva, niz drugih stvari se mogu ponuditi", kaže Slavko Bari, general-pukovnik u mirovini.

Hrvatska vojska do sad je sudjelovala ili sudjeluje u sedam misija od Afganistana do Kosova, prikupila je moderno znanje koje može i podijeliti. Obuka ne mora biti samo na domaćim poligonima, već mobilni timovi mogu odlaziti u druge države.

"Hrvatska tu puno više računa na svoje aktivnosti u Afganistanu gdje se radilo mentoriranje tamošnje vojske, radila se obuka topništva, radila se obuka kadrova vezano uz transportne helikoptere. Izgleda da su to te mentorski kapaciteti kojima se zapravo računa", kaže Igor Tabak, vojni analitičar portala Obrana i sigurnost.

Podrška prijenosa znanja s hrvatske na ukrajinsku vojsku dolazi iz saborskog odbora za obranu.

"To može biti poticaj, a ne prijetnja za Hrvatsku. Odnosi s Rusijom su takvi kakvi jesu, Hrvatska treba čuvati svoje mjesto u četvrtom recu, ali u svakom slislu koliko može pomoći Ukrajini. Ukrajina se bori za pravednu stvar", rekao je Franko Vidović, predsjednik saborskog Odbora za obranu.

Suprotnog mišljenja je vrhovni zapovjednik koji se s obukom Ukrajinaca ne slaže.

"Ne podržavam tu ideju. Zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni, i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni zapovjednik to neću odobriti. Nisam čuo za taj prijedlog i unaprijed kažem da mi se to ne sviđa. To je dovođenje rata u Hrvatsku", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Gdje već bjesni jedan - onaj između Pantovčaka i Banskih dvora. Zabranom obuke Ukrajinca primirje će biti još dalje.


Izdvojeno

Reci što misliš!