Vijesti / Ostalo

DOBRO JE PRIPAZITI

Vatrogasci upozoravaju i savjetuju: Punjače izvadite iz utičnice, pepeo odlažite na siguran način

Vatrogasci upozoravaju i savjetuju: Punjače izvadite iz utičnice, pepeo odlažite na siguran način
Davor Javorovic/PIXSELL

Ukoliko do požara i dođe, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline, ističu između ostalog

Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) uoči sezone grijanja izdala je savjete za građane kako smanjiti mogućnost požara u kućanstvima, a među ostalim, naglasili su važnost čišćenja dimnjaka. Napominju kako se tijekom sezone grijanja bilježi povećani broj požara nastalih na stambenim objektima.

Vatrogasci naglašavaju kako zimskom su razdoblju neispravni dimnjaci čest uzrok požara, zato je važno redovito čistiti sustave za grijanje, a ohlađeni pepeo odlagati na zato predviđeno mjesto.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Ne ostavljajte punjače uključene u struju nakon što je uređaj napunjen, a produžni kabeli moraju biti ispravni kao i ostali uređaji koji se koriste. Izbjegavajte prekrivati produžne kabele tepisima I ostalim tkaninama’’, napominju vatrogasci.

Također napominju kako se zapaljeno ulje ne gasi vodom i kako se kućanski aparati ne trebaju ostavljati bez nadzora.

‘’Za sve radove zovite ovlaštene majstore. Držite upaljače, svijeće I šibice izvan dohvata djece’’, navode vatrogasci.

Upozoravaju kako se gomilanjem lakozapaljivih predmeta povećana se požarno opterećenje, a u slučaju požara vatrogascima se otežava pristup. Stoga je važno održavati stubišta prohodnima kako bi bila slobodna za eventualnu evakuaciju stanara i kretanje vatrogasaca.

‘’Ukoliko do požara i dođe, zatvorite vrata i prozore kako biste tako spriječili širenje dima i topline. Znajte koji je najbrži put za izlazak iz objekta ukoliko dođe do požara. Kada izađete van, nemojte se vraćati po stvari koje ste ostavili u stanu ili u kući’’, napominju vatrogasci.

Građanima savjetuju da, ukoliko primijete požar, pokušaju ostati što smireniji i da nazovu vatrogasce na 193 i da im daju što više podataka.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!