Vijesti / Ostalo

prva covid godina

U 2020. pao broj oboljelih od raka, no ta na vijest ne treba previše veseliti

U 2020. pao broj oboljelih od raka, no ta na vijest ne treba previše veseliti
Dubravka Petric/PIXSELL

Broj novih dijagnoza u padu je za 10 posto - potpuni podaci bit će krajem listopada

Prvi podaci za 2020. pokazuju da je broj novih dijagnoza u padu za 10 posto - potpuni podaci bit će krajem listopada.

"Kada pogledamo po mjesecima u godini, mi vidimo da je 2/3 tog pada bilo tijekom proljeća 2020. ožujak, travanj i svibanj – dok je 1/3 zabilježena u jesen – 10 i 11 mjesec, s najvećim padom u studenom", objašnjava Mario Šekerija, voditelj Registra za rak RH pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Riječ je o prvoj korona godini i to mjesecima lockdowna, odnosno velikog rasta broja zaraženih - kada je i bilo manje pregleda. Liječnici upozoravaju: s podacima treba oprezno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sve to treba uzimati s rezervom jer je prirodni tijek takav da se ne može iskazati u tako kratkom razdoblju. Ne možemo gledati samo 2020. u u usporedbi s 2019. Vidjet ćemo što će se dalje zbivati i s pojavnošću s novo dijagnosticiranim bolesnicima i osobito sa smrtnošću", tvrdi Stjepko Pleština, pročelnik Zavoda za tumore probavnih organa KBC-a Zagreb.

Podaci o smrtnosti od raka pokazuju da se pozitivan trend pada, koji je započeo još 2015., nastavlja. Kad je riječ o dijagnostic, pada nije bilo samo u Istarskoj županiji.

"Najveći pad je zabilježen kod raka štitnjače, raka bubrega, prostate i melanoma kože. Pad nismo zabilježili kod raka testisa, raka mozga i raka vrata maternice", kaže Šekerija.

Rak zbog korone nije nestao, samo se u 2020. nije dijagnosticirao.

"Svi smo nešto odgađali, ne treba sad ići, ne treba sad, pa nema mjesta. Tako da mislim da će biti sve više i više oboljelih", rekla je Kristina.

Nacionalni strateški okvir protiv raka donesen je prije dvije godine - od tada na stranici onkologija.hr upozoravaju na broj umrlih dok čekaju plan za provođenje.

"Ono što znamo da se nekako parcijalno događa je da se planira otvaranje nove onkologije u bolnici Dubrava o čemu nije bilo govor u Nacionalnom strateškom okviru. Kupuju se i linearni akceleratori iz KB Dubrava, ali samog akcijskog plana i kako će provedba izgledati – nema", ističe Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu.

Iz Ministarstva još jedno obećanje: akcijski plan za trogodišnje razdoblje je na završnom mišljenju - planira se skora realizacija.


Izdvojeno

Reci što misliš!