Vijesti / Ostalo

NIJE SAMO POLICIJA

Evo kome smo sve dužni pokazati svoju osobnu: Ako ju slučajno nemate kod sebe, mogli biste platiti kaznu!

Evo kome smo sve dužni pokazati svoju osobnu: Ako ju slučajno nemate kod sebe, mogli biste platiti kaznu!
MUP/AKD

Zakonom o osobnoj iskaznici propisano je da su nositelji osobnih iskaznica dužni imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid osobama koje su na temelju posebnih propisa u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ovlaštene izvršiti uvid u osobnu iskaznicu radi utvrđivanja ili provjere identiteta nositelja osobne iskaznice

Jedna od stvari bez koje doslovno ne možemo živjeti je naša osobna iskaznica, elektronička javna isprava kojom hrvatski državljanin dokazuje identitet, hrvatsko državljanstvo, spol, datum rođenja i prebivalište u Republici Hrvatskoj. Bez osobne ne možemo porješavati neke stvari u banci, osobnu nas traži policija da nas identificira, a osim policije, osobnu iskaznicu za potrebe identifikacije mogu zatražiti i neke druge službe; primjerice, komunalni redari, ali i prometni redari.

Ova tema u Zagrebu je postala aktualna zadnjih tjedana otkako je na snazi novi sustav odvoza otpada, a prema novim pravilima, sve one koji krivo bacaju smeće kaznit će komunalni redari, piše Net.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Grad Zagreb nedavno nam je pojasnio kako komunalni redar može naplaćivati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja bez prekršajnog naloga, uz izdavanje potvrde sukladno zakonu i Odluci. “Ako počinitelj prekršaja ne pristane platiti novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja, izdat će mu se obavezni prekršajni nalog s uputom da novčanu kaznu mora platiti u roku od osam dana od dana uručenja, odnosno dostave prekršajnog naloga”, kažu iz Grada.

“U provedbi nadzora, komunalni redar je ovlašten zatražiti i pregledati isprave (osobna iskaznica, putovnica, izvod iz sudskog registra i slično), na temelju kojih može utvrditi identitet stranke odnosno zakonskog zastupnika stranke i drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, uzimati izjave od odgovornih osoba radi pribavljanja dokaza o činjenicama koje se ne mogu izravno utvrditi i od drugih osoba nazočnih prilikom nadzora, zatražiti pisanim putem od stranke točne i potpune podatke i dokumentaciju potrebnu u nadzoru, prikupljati dokaze i utvrđivati činjenično stanje na vizualni i drugi odgovarajući način (fotografiranjem, snimanjem kamerom, videozapisom i slično) te obavljati i druge radnje u svrhu provedbe nadzora”, kazali su nam. Na naše pitanje što ako građani odbiju dati osobnu iskaznicu komunalnom redaru, iz Grada kažu da u tom slučaju “komunalni redari mogu zatražiti asistenciju drugih službenih tijela ako im prekršitelji ne daju na uvid svoju osobnu iskaznicu”.

Kazna ako ju ne pokažete

Stoga smo odlučili istražiti te smo provjerili kome smo to dužni pokazati svoju osobnu iskaznicu. “Zakonom o osobnoj iskaznici propisano je da su nositelji osobnih iskaznica dužni imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid osobama koje su na temelju posebnih propisa u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ovlaštene izvršiti uvid u osobnu iskaznicu radi utvrđivanja ili provjere identiteta nositelja osobne iskaznice”, odgovorili su nam iz MUP-a.

Iz ove odredbe proizlazi i pravo komunalnih ili prometnih redara te kontrolora putnih karata u javnom prijevozu da, ako na temelju propisa obavljaju poslove iz svoje nadležnosti, od osoba zatraže na uvid osobne iskaznice.

U slučajevima da policijskim službenicima odbijete dati na uvid svoju osobnu iskaznicu, prema zakonu biste mogli biti kažnjeni. “Pravo i dužnost policijskog službenika je da provjeri identitet osobe uvidom u osobnu iskaznicu, kada su za to ispunjeni uvjeti propisani zakonom. Ako osoba odbije na zahtjev policijskog službenika dati na uvid svoju osobnu iskaznicu ispunjeni su elementi prekršaja opisanog u članku 16. Zakona o osobnoj iskaznici za koji je predviđena novčana kazna u iznosu od 200 kuna”, kazali su nam iz policije.

Što se tiče komunalnih redara, ako komunalni redar pri obavljanju poslova iz svoje nadležnosti zatraži od policije provjeru identiteta osobe koja je odbila dati na uvid osobnu iskaznicu, policijski službenici će sukladno zakonskoj odredbi provjeriti identitet osobe, a podatke će ustupiti komunalnom redaru.

Obavezna za sve starije od 18

Zaboravite li kojim slučajem osobnu iskaznicu kod kuće, i tu bi vas mogla snaći kazna. Kako nam kažu iz policije, osoba koja posjeduje osobnu iskaznicu a sukladno Zakonu o osobnoj iskaznici, dužna je istu imati kod sebe. Predviđena novčana kazna za osobe koje nemaju kod sebe osobnu iskaznicu je 200 kuna.

Inače, pravo na hrvatsku elektroničku osobnu iskaznicu imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Osobna iskaznica obvezna je isprava za hrvatske državljane starije od 18 godina s prijavljenim prebivalištem u Republici Hrvatskoj, a obvezna je i za osobe koje su navršile 16 godina života, a kojima je sud u izvanparničnom postupku dopustio sklapanje braka te su sklopile brak, ako imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, piše Net.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!