Vijesti / Ostalo

kontrovezni posjet

Porfirije u posjetu Vukovaru: ''Žrtve se ne trebaju dijeliti nikada na ove ili na one''

Porfirije u posjetu Vukovaru: ''Žrtve se ne trebaju dijeliti nikada na ove ili na one''
Davor Javorović/PIXSELL

Obilježena je godišnjica pogibija Blage Zadre i Alfreda Hilla dok je istodobno srpski patrijarh Porfirije posvećivao hram Svetog Nikolaja i služio liturgiju

Isti grad i u gotovo isti sat s nekoliko kilometara razlike - dva događaja. S jedne strane obilježavanje 31. godišnjice pogibije Blage Zadre, a s druge patrijarh Porfirije posvećuje obnovljenu pravoslavnu crkvu Svetog Nikolaja i zgradu Srpskog doma u Vukovaru. Dolazak je podigao tenzije, izazvao revolt, a patrijarh s liturgije poslao pomirljive poruke, piše RTL.

"Da upalimo svijeću za svu našu postradalu braću i sestre, ali isto tako da upalimo svijeću za nevino postradale Hrvate rimokatolike. Još uvijek nažalost nisu zaliječene rane ratnih patnji i gubitnika", kazao je Porfirije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na blagoslov je bio pozvan i predsjednik Republike, ali nije došao. Položio je vijenac i zapalio svijeću na grobu general-bojnika Blage Zadre i pukovnika Alfreda Hilla.

"Narod je prepoznao i to mi je drago da nije politika nego jednostavno narod, oni su prepoznali žrtvu Blage Zadre i drugih. Oni su prepoznali žrtvu Vukovara i hrabrost tih ljudi. Dolaze 31 godinu - dođe 200, 300, 500, 1000 ljudi. Mislim da je bolja situacija u državi da bi došlo i 10 000 ljudi", kazao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

Zahvala braniteljima

Crkva Svetog Josipa u Vukovaru bila je puna. U prvim redovima obitelj i prijatelji poginulih heroja.

"Nisu uzeli oružje u ruke zato što su mrzili nekoga, nego zato što su svoje voljeli. Svoju ženu, svoga muža, svoju obitelj, svoj grad i svoju domovinu", kazao je fra Slavko Milić, župnik u Župi sv. Josipa Radnika u Vukovaru.

Župnik je zahvalio braniteljima, a kakvi su bili govore njihovi suborci.

"Koliko je Blago Zadro bio veliki čovjek govori to da je on u Berku držao govor i rekao 'svakom Srbinu pružit ću ruku'. To je Miloševićeva politika i ja je ne podržavam", kazao je Stipe Majić Pipe, hrvatski branitelj s Trpinjske ceste.

Puna je i pravoslavna crkva Svetog Nikolaja. Uz vjernike na liturgiji potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Patrijarh je pozvao i na molitvu za mir sa susjedima.

"Bog ne obraća pažnju da li se netko zove Mate ili Matej, Ivan ili Jovan. Palim svijeću i za one nastradale u Ovčari, Škabrnji, Lovasu, Širokoj Kuli, Baćinu, Sotinu i mnogim drugim stratišima. Molim se i za sve nestale, bez obzira kojem narodu pripadaju", kazao je Porfirije.

'Žrtve ne treba dijeliti'

Vjernici su pažljivo slušali svaku riječ.

"Poštujemo i jedne i druge. Žrtve se ne trebaju dijeliti nikada na ove ili na one", kazala je Vukovarka Verica Manojlović.

"Suživot i vjera u Boga i uz to sve ide", kazala je Zorica Vidaković iz Tenje.

"Tenzije uopće se ne trebaju dizati s bilo koje strane", kazao je Vukovarac Jovan Ilić.

Vukovarci o istom datumu, koji je za gradsku vlast i dio branitelja provokacija, kažu, tako se poklopilo.

"Ne obazirem se na ono što je bilo prije. Ja živim svoj život sa ženom i djecom", kazao je Vukovarac Ivan Štivić.

"Pa tako se dogodilo. Mi svoje. Oni svoje", govori Vukovarac Zvonko Matizović.

"Nategnuta situacija je, ali mislim da je došlo vrijeme da se smire tenzije i da nastavimo život", kazala je Iva Dolić iz Nuštra.

Vukovarci su nastavili s normalnim životom nakon događaja koje je i policija označila visokim rizikom.

Legendarni vukovarski branitelj o dolasku Porfirija: ''Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje države''

O tužnoj obljetnici kao i tajmingu dolaska srpskog patrijarha Porfirija u Vukovar RTL-ov Andrija Jarak razgovarao je s legendarnim vukovarskim braniteljem Ivanom Lukićem Zoljom.

Na pitanje je li dolazak Porfirija smišljena provokacija, Lukić odgovara da je.

"Nitko od nas branitelja i građana Hrvatske ne spori nacionalnoj manjini ili Srbima u Hrvatskoj da obilježavaju sve kulturne, vjerske i ostale obrede koje žele. Vjera ne čini zlo, nego čovjek koji se krije iza vjere. Čovjek koji može odlikovati Šešelja, govoriti retorikom protiv Hrvatske, mislimo da on ne zagovara vjeru kakva bi trebala biti, kao pomirba u Vukovaru. Prvi sam reagirao kroz objavu kad sam vidio da gospodin dolazi u Hrvatskoj, mislim da je to deplasirano. Netko je trebao reagirati i zaustaviti to", kazao je.

Kazao je i da je postojalo toliko datuma kada je patrijarh Porfirije mogao doći te da ne bi bilo prigovora.

"Danas su poginuli Blago Zadro i Alfred Hill. To je ono što Hrvatska iznimno poštuje i cijeni. Na današnji dan skretati pozornost s tog događaja, kao što ga skrenu prije okupacije Vukovara, uvijek izmisle performans koji nije u skladu s onime što bi Hrvatska trebala raditi. Bježanje od kolektivne krivnje postaje opasno i nije ništa dobro za nastavak dobre suradnje Hrvata i Srba u Vukovaru", kazao je.

"Jedan dio tih političara Srba drži dobar dio poštenih Srba u getu. Što će oni raditi i uzimati novce iz države ako Hrvati i Srbi dođu na razinu prije Domovinskog obrambenog rata. Politika je ona koja taj dio srpskog pučanstva u Hrvatskoj drži daleko od onoga što bi trebali raditi. Hrvatsku moraju ispoštovati, to je njihova domovina", kazao je.

Na pitanje tko profitira od tenzija, Lukić je samo kazao kako je dnevna politika čudo.

"Nisam političar nego sportaš. Sport je nešto čudno i tu se uspijemo slagati s njima bez ikakvih problema. Politika je ona kojoj ne odgovara. Niti jedan čovjek iz Generalskog zbora nije u Vukovaru. To su moji suborci, ali ovo je zločesto prema žrtvi Vukovara i generalu-bojniku Blagi Zadri koji me naučio sve postulate kojima živim, a naročito kako se voli Hrvatska", kazao je.

Govoreći o Blagi Zadri, Lukić je kazao da je on bio hrabar i pošten čovjek.

"Kad vidite shvatite da ste toliko mali kada ga gledate i shvatite koliko je velik. Njegovo djelo iza njega je daleko veće od ovoga što je danas politika i što je Vukovar dopustio da se danas šeće patrijarh Porfirije. Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje hrvatske države", kazao je Lukić..

 


Izdvojeno

Reci što misliš!