Vijesti / Ostalo

recidivist

Hrvatska policija 28-godišnjaku oduzela skupocjenog Porschea, automobil postaje vlasništvo RH

Hrvatska policija 28-godišnjaku oduzela skupocjenog Porschea, automobil postaje vlasništvo RH
RTL

Visoki prekršajni sud potkrijepio je svoju odluku o oduzimanju Porschea time što ranije kažnjavanje novčanim kaznama i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima nisu spriječile mladića u počinjenu novih prekršaja

Porsche Cayenne, star tek godinu dana, postaje trajno vlasništvo Republike Hrvatske. Odlučio je tako Općinski sud u Čakovcu i oduzeo skupocjeni automobil 28-godišnjaku, recidivistu u prometnim prekršajima, piše RTL.

Mladić se, naime, na prvostupanjsku presudu žalio Visokom prekršajnom sudu, ali sudsko vijeće odbilo je njegovu žalbu te potvrdilo odluku Općinskog suda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, u ožujku ove godine prometni policajci zaustavili su 28-godišnjaka koji je vozio Porsche Cayenne, a tada je već imao skupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova u protekle dvije godine te mu je bila oduzeta vozačka dozvola. Policajci su ga uhitili te je uz optužni prijedlog završio kod suca Općinskog suda u Čakovcu. Sudac mu je odredio zadržavanje pa je 28-godišnjak završio u varaždinskom zatvoru.

Mladić je pravomoćnom presudom proglašen krivim i kažnjen kaznom zatvora u trajanju od 46 dana s uvjetnom osudom u trajanju od šest mjeseci. Ne smije ni upravljati vozilima B kategorije 12 mjeseci. Usto mu je i oduzet automobil, bez prava na naknadu.

Visoki prekršajni sud potkrijepio je svoju odluku o oduzimanju Porschea time što ranije kažnjavanje novčanim kaznama i mjera zabrane upravljanja motornim vozilima nisu spriječile mladića u počinjenu novih prekršaja. U priopćenju su i pobrojali neke od njih: upravljanje vozilom za vrijeme zabrane, prekoračenje dopuštene brzine, izazivanje prometne nesreće i odlazak s mjesta prometne nesreće bez ostavljanja svojih osobnih podataka i podataka o vozilu.

Policija podsjeća da privremeno mogu oduzeti vozilo vozaču koji je najmanje već dva puta pravomoćno kažnjen u razdoblju od tri godine za počinjenje prekršaja iz Zakona o sigurnosti na cestama. Osam najtežih za koje je detektirano da uzrokuju najveća i najteža stradavanja u cestovnom prometu su: prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala, odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga, vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga, upravljanje vozilom prije stjecanja prava, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova, upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera.

Ako se takav vozač zatekne u prometu Prekršajni sud mora donijeti odluku o prekršaju i postupanju s privremeno oduzetim vozilom u roku od 15 dana. Takvo vozilo se u pravilo oduzima u korist Republike Hrvatske. Iz policije napominju i to da vozač ne mora biti vlasnik da bi se vozilo moglo oduzeti pa upozoravaju vlasnike da ne daju na korištenje svoja vozila onima za koje nisu provjerili sposobnost za ispunjavanje određenih uvjeta.


Izdvojeno

Reci što misliš!