Vijesti / Ostalo

NUKLEARNA PRIJETNJA

Strah od nuklearnog rata: Finci razgrabili jod iz ljekarni, a kakvo je stanje kod nas?

Strah od nuklearnog rata: Finci razgrabili jod iz ljekarni, a kakvo je stanje kod nas?
Screenshot/RTL

I Hrvati su ljekarne počeli obilaziti kada je počeo rat. No nakon što su se informirali, prestali su dolaziti, a zalihe ostale netaknute

Zemlje na prvoj crti pušu i na hladno - Finci su po uputama Vlade razgrabili jod iz ljekarni u slučaju nuklearnog napada iz Rusije. Kalijev jodid dijeli se i stanovnicima u Kijevu, zalihe gomila i Amerika. Naše službe uvjeravaju ga nas da Hrvatska ima dovoljno kalijeva jodida, javlja RTL.

U slučaju nuklearnog napada tablete kalijeva jodida trebale bi im zaštititi štitnjaču od radioaktivnog joda. Ondje je to opravdano zbog blizine ukrajinskih nuklearki, no u Hrvatskoj potrebe za tim - nema.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Panike nema! Nemojte piti jod bez potrebe, a pogotovo nemojte piti običan elementarni jod, on je otrovan. Ako doista dođe do nuklearnog rata, vjerujte mi, i ako se provede kako Bog zapovijeda, jod je zadnja stvar koja će vam trebati", poručuje Tonči Tadić, nuklearni fizičar s Instituta Ruđer Bošković.

U hrvatskim ljekarnama ga ima, ali se ne prodaje gotovo nikada. Izdaje se samo na recept, i to samo mlađima od 40 godina.

"Inače unutar 24 sata svi pacijenti ukoliko dođe do potrebe trebaju popiti 1 dozu, štitnjača se zasiti s dovoljnom količinom joda tako da ne primi radioaktivni jod. I na taj način se djeca, adolescenti i mlađe osobe zaštite od karcinoma štitnjače. Osobe starije od 40 taj lijek se ne dijeli jer štitnjača funkcionira na taj način da nema potrebe", kaže Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

I on se ne koristi u slučaju napada nuklearne bombe, već samo kod eksplozije nuklearne elektrane.

"Jod je neželjeni proces rada nuklearke i on se nakuplja unutar nuklearke tijekom više mjesečnog ili višegodišnjeg rada. Pri eksploziji se rasipa u okoliš. Piti jod kod nuklearne eksplozije je besmisleno, ali je korisno ako ste blizu nuklearke koja je eksplodirala", tvrdi Tadić.

I Hrvati su ljekarne počeli obilaziti kada je počeo rat. No nakon što su se informirali, prestali su dolaziti, a zalihe ostale netaknute.

"Još uvijek se o tome ne govori. Bila je riječ o tome na početku rata. Ali dosta je to strogo određeno i način propisivanja i izdavanja lijeka tako da se isključivo pod liječničkim nadzorom on može dobiti", govori Ivona Jukić, magistra farmacije.

Iako ne postoje državne robne rezerve kalijeva jodida, u Hrvatskoj ga na zalihama ima. I to najviše u Krapinsko-zagorskoj županiji zbog blizine nuklearke Krško.

"Nepotrebno uopće, ljudi ne znaju i onda nepotrebno, bez veze. Stvara se panika općenito", misli Jelena Pribačić Jurić iz Zagreba.

"Mislim da nam nema spasa. Ali ako imate jedan primjerak možete mi dati", kaže Ante Goluža iz Zagreba.

Šalu na stranu, još jednom - jod se nikako ne smije piti na svoju ruku ni preventivno. Ako i kada bude potrebe država će ga podijeliti stanovništvu. No svi se nadaju da će ovim kutijicama isteći rok i da će završiti u medicinskom otpadu.


Izdvojeno

Reci što misliš!