Vijesti / Ostalo

nakon nesreće u splitu

Kako spriječiti eksploziju plinske boce? Vatrogasni zapovjednik objašnjava što trebate napraviti

Kako spriječiti eksploziju plinske boce? Vatrogasni zapovjednik objašnjava što trebate napraviti
Marko Prpić/PIXSELL

Zapovjednik je objasnio i kako pravilno rukovati s plinskim bocama i kako provjeriti je li ona ispravna

U fast food restoranu u Splitu jučer je došlo do eksplozije plinske boce  u kojoj su dvije osobe teže ozlijeđene.

"Jutros je stigla neispravna i on je odmah zvao službu da je boca neispravna oni su ga uputili kako će promijeniti gornji dio i kod te promjene boca je eksplodirala. Taj gospodin koji je u bolnici on je mijenjao taj dio. Ali je najbitnije da nitko nije poginuo, a eto šta da van kažem", kazala je jučer majka vlasnika restorana Inga Kelez.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

O eksploziji plina u Splitu RTL-ova Dragana Eterović je razgovarala sa zapovjednikom smjene JVP Split Zvonkom Puće.

"Mi smo dobili dojavu da je došlo do eksplozije plina. Kada smo stigli na intervenciju vidjeli smo bocu, zatvorili smo je i iznijeli van. Provjerili smo prostor i iznijeli sve preostale boce van. Istraga će utvrditi je li boca ne ispravna ili je došlo do nepravilnog rukovanja", kazao je Puće.

Zapovjednik je objasnio i kako pravilno rukovati s plinskim bocama i kako provjeriti je li ona ispravna.

"Kupci trebaju voditi računa da su pravilno postavljene gumice koje se dobiju, ali i da je pravilno spoje regulator i da crijevo koje se spaja bude ispravno te barem jednom godišnje potrebno je provjeriti je li crijevo ispravno i zamijeniti ga da ne bi došlo do puštanja ili zapaljenja. Treba regulator tlaka mijenjati barem svake tri godine i ako nešto nije u redu treba zvati stručne osobe. Prvo što je poželjno da građani kada uoče curenje da zatvore plinsku bocu i da pozovu vatrogasce", objasnio je Puće.

"To je sve preventivno da ne dođe do tragedije. Ako dođe do izlaska plina i da se on onda i zapali ne treba paničariti već uzeti rukavice koje se koriste u kuhinji koje su otporne na vatru i s njima zatvoriti ventil da ne dođe do daljnjeg širenja vatre", dodao je.

Opširnije u prilogu RTL-a:


Izdvojeno

Reci što misliš!