Vijesti / Ostalo

Brdo hrane...

Nijedna od 150 tisuća kokoši zbog salmonele u jajima neće preživjeti. RTL otkriva što bi se moglo dogoditi s njihovim mesom

Nijedna od 150 tisuća kokoši zbog salmonele u jajima neće preživjeti. RTL otkriva što bi se moglo dogoditi s njihovim mesom
RTL

Skuplja varijanta za državu je totalna sterilizacija i uništavanje. Jeftinija bi bila u skladu s politikom da se hrana ne baca

Niti jedna od 150.000 kokoši s farme Marijana Lukača neće preživjeti. No, odluka o tome što s njima nakon toga, još se čeka. Jedna od mogućnosti je da zaražene lešine dođu do spalionice. Iza ovih za sve zatvorenih vrata, bile bi uništene, piše RTL.

Zlatko Heruc, pomoćnik direktora za kontrolu :HACCP-a i veterinarstvo u Agroproteinki "To vam je sterilizacija pod tlakom na 133 stupnja i vodenom parom 3 bara najmanje 20 minuta . To je jedan proces koji uništava sve uzročnike koji se nađu u tom procesu."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovoj spalionici zbrinjavali su već životinje zaražene salmonelom, svinjskom kugom, bedernicom, prije dvije godine zbrinuli su 550 tona purana zaraženih ptičjom gripom s farme jednog velikog hrvatskog proizvođača. Spaljivanjem dobiju koštano brašno. Heruc: "Uništava se spaljivanjem u cementari kako bi se isključila svaka mogućnost da dođe ponovno u upotrebu."

Tomislav Kiš iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede: "S obzirom na politiku ne bacanja hrane, to je naša opcija jer to meso može ići u preradu. Sve termički obrađeno može u preradu i tako se to radi i u Europi i kod nas."

U Ministarstvu poljoprivrede pokušavaju pronaći klaonicu koja bi i preradila meso. U tom slučaju ono bi se našlo u paštetama i hrenovkama, a jaja bi mogla u takozvani melanž koji se koristi u industriji i može ići u primjerice tjesteninu. No, tada prolazi razne kontrole.

Kiš: "U slučaju klanja, procedura je drugačija, ima neku svoju dinamiku i u startu je to jeftinije da bi to proizvođač nadoknadio."

Problem je što rok u kojem bi sve kokoši trebalo ukloniti, nije propisan. Neslužbeno doznajemo da je salmonelu na Lukačevoj farmi prvi potvrdio još 15. rujna jedan laboratorij u Čakovcu gdje je sam vlasnik odnio jaja. S Veterinarskog instituta potom su uzeli dodatnih 900 uzoraka i svi su rezultati bili pozitivni.

Marijan Lukač danas ne želi pred kamere. No za svaku kokoš dobit će odštetu. Farma je i osigurana. Država plaća zbrinjavanje tih životinja. Kada mu se isti incident dogodio 2019., te kokoši su završile termički obrađene, a trošak koji je država platila iznosio je oko 4 milijuna kuna.

U međuvremenu novo povlačenje jaja iz trgovina - Državni inspektorat izvijestio je da Peradarstvo Gajić zbog utvrđene salmonele iz opreza povlači konzumna jaja. Kao i u slučaju Lukačevih jaja, niti ova nisu u skladu s europskom Uredbom o sigurnosti hrane.


Izdvojeno

Reci što misliš!