Vijesti / Ostalo

amerikanci upozoravaju

Prijeti li nam nestašice piva, purica i maslinovog ulja? Evo što kaže stručnjak

Prijeti li nam nestašice piva, purica i maslinovog ulja? Evo što kaže stručnjak
Volodymyr Melnyk/123rf.com

Američki portal koji piše o hrani objavio je novu listu namirnica s kojima nas možda čekaju problemi, a mi smo se raspitali - trebamo li i u Hrvatskoj strahovati od nestašice?

Radilo se u suncokretovom ulju ili šećeru, na nestašice i divljanje cijena već smo se navikli. A Američki portal Eat this, koji piše o hrani - objavio je listu od novih 8 namirnica s kojima nas možda čekaju problemi, prenosi RTL.

Prvi je slanutak. Reuters piše da se očekuje pad isporuke od 20 posto jer iz Rusije i Ukrajine ne dolaze zbog rata, a iz drugih zemalja zbog vremenskih neprilika. Kukuruz je u Americi loše rodio, strahuje se od nestašica cornflakesa - čak i kokica!

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navode i potencijalne nestašice umaka od rajčice, suša je u Italiji i u Kaliforniji, a moguć je manjak purica zbog ptičje gripe...

Kao i pive - u proizvodnji i pakiranju potreban je CO2. Isporuka se nije oporavila još od pandemije. A nedostaje im i aluminija. CO2 je potreban i za brojne zamrznute proizvode, primjerice pizzu.

Amerikanci strahuju od nestašica čokolade za Noć vještica jer im nedostaje namirnica kao što je ulje i kakao.

I za kraj - maslinovo ulje, jer Španjolska i Italija imaju problema s proizvodnjom.

Ovo su dakle očekivanja Amerikanaca, a mi smo se raspitali - trebamo li i u Hrvatskoj strahovati od nestašice pive i čokolade. Evo što nam je rekao Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine u Udruzi poslodavaca.

"Koliko ja znam tih proizvoda ima dovoljno i na zalihama i kod svih trgovaca, no činjenica je da je ova godina klimatski izrazito teška za poljoprivredu. Isto tako i činjenica da su poremećeni opskrbni lanci zbog rata u Ukrajini", kazao je.

A koji bi od navedenih proizvoda prvi mogao nestati s polica u Hrvatskoj?

"Pa, ja mislim da bi prvo mogao nestati šećer i svinjsko meso. Sad sam skroz okrenuo temu jer su cijene tih proizvoda išle bitno gore, a kod nas su one na neki način zamrznute", zaključuje Evačić.


Izdvojeno

Reci što misliš!