Vijesti / Ostalo

NAKON VLADINA LIMITIRANJA

Zašto na policama nedostaje vratine i lopatica? Ovo je istina o svinjetini

Zašto na policama nedostaje vratine i lopatica? Ovo je istina o svinjetini
Davor Javorović/PIXSELL

Nakon vladinih limitiranja cijene svinjskog mesa građanima je odlazak u mesnicu postao prava avantura

18 dana je prošlo otkad je vlada zamrznula cijene. Među ostalim i svinjetine. I što se dogodilo? Svinjskog vrata s kosti i svinjske lopatice bez kosti Za 25 kuna u brojnim trgovinama i mesnicama - više nema. Ali to nije zato što je Andrej Plenković dekretom spasio život tisućama svinja, nego zato što se mesarima to jednostavno ne isplati prodavati. Istinu o svinjetini donosi RTL Direkt:


Nakon vladina limitiranja cijene svinjskog mesa građanima je odlazak u mesnicu postao prava avantura. Svinjskog vrata s kosti, lopatice bez kosti ili miješanog mljevenog mesa nema ili jednostavno nije po cijeni po kojoj bi trebalo biti.

"Mi imamo svinjski vrat, mi imamo sve vrste proizvoda samo ne po toj cijeni koju je rekao gospodin premijer Plenković. Svinjska lopatica nam je po 25 kuna. imamo je u prodaji, imamo i svinjskog vrata, ali bez kosti. nemamo svinjskog vrata s kosti nego bez kosti. sve što je gospodin Plenković rekao, njegove mjere, to mu ne drži vodu. Nijedan seljak neće raditi za tu siću i ne može se", kaže mesar Josip Babok.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Proizvođači tvrde da mesari od njih kupuju cijele svinje, ali lopatice i vratinu ne žele prodavati jer im se ne isplati, pa je radije pretvaraju u mljeveno meso i kobasice. Naš sugovornik ih razumije, tvrdi i on teško dolazi do zarade.

"Cijena odojaka se kreće oko 20 kuna, tovljenika od 15 do 16 kuna. To su dosta visoke cijene, ja da vam budem iskren, u 25 godina otkad se bavim svinjogojstvom nisam prodao po tim cijenama tovljenika. Međutim, radi se o tome da sam ja sad na tih 15 ili 16 kuna manje zaradio nego nekad kad sam prodavao po 12 ili 13 kuna. Onda sam imao zaradu, a sad pokrivam svoje troškove", kaže Slobodan Lončar, vlasnik OPG-a.

Na ovoj farmi danas živi 180 svinja, a znate li koliko ih je bilo u isto vrijeme lani? 250! Pad proizvodnje ne vidi se samo ovdje, već i u cijeloj Hrvatskoj. Računa se da je 30 posto manje svinja nego 2021. godine. Najveći misterij kod prodaje mesa je i dalje svinjsko mljeveno meso. Kilogram košta puno više od 33 kune kolika bi trebala biti nova cifra.

"Mi vam napravimo svinjsko mljeveno, uzmemo kategoriju mesa but i kategoriju juneća lopatica i po tome se bazira cijena - pola pola. Razumijete? Cijena je onakva…za juneću lopaticu 84 i svinjetina pola pola i to je to kad se samelje. Takva je cijena. Na toj bazi kreiramo mljeveno meso", kaže Josip Babok pa dodaje da bi cijena onda bila viša od one koja je određena.

"Apsolutno, cijena bi bila po 64 kune kila."

Gledatelji se javljaju da nedostaje proizvoda na policama, primjerice svinjskog mljevenog mesa. ako se to nastavi, hoće li vlada reagirati, pitanje je postavljeno premijeru Andreju Plenkoviću:

"Pa ne znam, to ćemo vidjeti sutra na užem kabinetu ima li kakvih poteškoća. Ja zaista tu ne vidim problem. To je u interesu hrvatskih građana, a svi ovi kojih se to tiče mogu iznijeti taj teret", rekao je.

Ne mogu, kažu oni kojih se tiče. I zato ga nema u prodaji.


Izdvojeno

Reci što misliš!