Vijesti / Ostalo

tvrdi da mu podmeću

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele, a morat će i eliminirati 150 tisuća kokoši

Jaja domaćeg proizvođača povukli zbog salmonele, a morat će i eliminirati 150 tisuća kokoši
Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vlasnik farme kaže da je svaka kokoš cijepljena tri puta

Na policama više nema jaja popularne oznake Okusi zavičaja jer je u njima pronađena salmonela. Proizvođač, tvrtka Lukač, tvrdi da mu neko podmeće, trgovački lanac u kojem se prodaju da su jaja povukli s polica prije tri dana, a što o mogućoj zarazi kažu epidemiolozi i kako je prepoznati?

U jajima na ovoj hrvatskoj farmi pronađena je salmonela. Odmah su povučena s tržišta, javlja RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Salmonela u jaja dospijeva na nekoliko načina. Jedan od najčešćih je putem izmeta. Nakon što se jaje snese dođe na površinu", kazao je Željko Gottstein, Zavod za bolesti peradi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Bakterija može dospjeti i u unutrašnjost jaja prije no što ga kokoš snese, ako je životinja bila zaražena, a zaraziti se opet može na razne načine pa i putem hrane. Na koji način je kontaminirana farma obitelji Lukač - informacija nema. Oni ne žele pred kamere. Svoja su jaja prodavali pod brendom trgovačkog lanca.

"Lidl Hrvatska je povukao jaja s tržišta 23.09. 2022. u 15.55 sati, odmah po zaprimanju obavijesti dobavljača. Nije rađena dodatna analiza spornih jaja jer je već napravljen javni opoziv i za to nije bilo potrebe", poručili su iz Lidl-a.

Javni opoziv državni inspektorat objavio je jučer, a u telefonskom razgovoru vlasnik farme kaže nam kako je veterinarska inspekcija kod njih već treći dan. Uvjerava kako mu je netko namjestio priču, da ga uništi. Iz inspektorata pak kažu da su već imali incident s pozitivnim nalazom na salmonelu 2019.

"Nakon 12 do 48 sati se zapažaju prvi simptomi - zimica, treskavica, mučnina, bolovi u trbuhu i proljev - taj proljev koji može biti jak može dovesti do dehidracije i to može biti vrlo opasno", objašnjava Ivančica Kovaček, voditeljica Odjela za mikrobiološke analize, NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Osobito kod male djece, starijih i imunokompromitiranih osoba. Zdravi i jaki mogu čak proći i bez simptoma.

"Ako se jaje dobro ispeče, ako se krema dobro termički obradi ona neće preživjeti temperaturu. Propada već na 60 stupnjeva ali mora proći 15 minuta, na višoj temperaturi brže propada", dodala je Kovaček.

No, salmonela se ne mora nalaziti nužno samo u jajima s kojima je najviše povezuju. Prošle godine inspekcija je salmonelu pronašla u 19 slučajeva, ove godine bilo ih je 20. U četiri slučaja riječ je bila o hrani za životinje, a preostalih 16 odnosilo se na hranu za ljude. u četiri od tih slučajeva u pitanju je bilo meso peradi, a pronađena je i u bilju, gotovim jelima, mlijeku, orašastim plodovima i žitaricama.

Svi su ti proizvodi povučeni s tržišta. a zakon propisuje i mjere prema proizvođačima.

"Sad kad je farma zaražena kokoši se moraju ukloniti s farme, i ono što slijedi je temeljita dezinfekcija i čišćenje samog objekta da se bakterija ne nađe u sljedećem jatu", kazao je Gottstein.

Vlasnik farme kaže nam da je svaka kokoš cijepljena tri puta, što je jedna od mjera koju koriste proizvođači da spriječe štetu. Sada mora uništiti 150. 000 kokoši.


Izdvojeno

Reci što misliš!