Vijesti / Ostalo

pogledajte video

NASA-ina svemirska letjelica se namjerno zabila u asteroid i 'spasila Zemlju'

NASA-ina svemirska letjelica se namjerno zabila u asteroid i 'spasila Zemlju'
NASA

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat

NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) u utorak je u ranim jutarnjim satima po hrvatskom vremenu udarila u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju. Ispisala je tako NASA povijest izvedbom "prvog planetarnog testa za obranu" našeg planeta od udara asteroida.

Letjelica je kroz svemir letjela 10 mjeseci prije nego se noćas zabila u maleni asteroid promjera 160 metara. Dimorphos je inače satelit većeg Didymosa, kojem je promjer 780 metara, a niti jedan od ovih asteroida nije predstavljao prijetnju našem planetu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Asteriod je u trenutku sudara s DART-om od Zemlje bio udaljen 11 milijuna kilometara. Svemirska letjelica DART ima masu 610 kilograma i dimenzije 1,8 x 2,6 metara, a lansirana je u studenome 2021. iz Kalifornije raketom Falcon 9 SpaceX-a.

Dizajnirana je tako da se zaleti u asteroid Dimorphos brzinom od 6,6 kilometara u sekundi. Udar letjelice trebao bi skratiti planetarnu putanju za 10 minuta.

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat. U 1.14 sati po hrvatskom vremenu letjelica DART je uspješno udarila u asteroid Dimorphos. NASA-om se prolomio se pljesak.

Letjelica je lansirana još u studenome 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Kaliforniji. Cilj je misije zaštiti Zemlju od potencijalnog sudara s NEO-om - što je NASA-in naziv za neki objekt u blizini Zemlje - asteroid ili komet – koji bi se mogao približiti orbiti.


Izdvojeno

Reci što misliš!