Vijesti / Ostalo

Nijedna općina se ne želi ukinuti

Ministar uprave obećao poticaje i više novca Općinama koje ukine i spoje poslove, njih svih 428 reklo "Ne, hvala"

Ministar uprave obećao poticaje i više novca Općinama  koje ukine i spoje poslove, njih svih 428 reklo
Slavko Midzor/PIXSELL

Nemojte zaboraviti da Hrvatska ima 20 županija, dakle više regija nego ogromna Njemačka

Da maloj Hrvatskoj ne treba 428 Općina očito misle svi - osim 6000 ljudi koji u tim Općinama rade. Jer ministar uprave obećao je poticaje i više novca onima koji općine ukinu i spoje poslove, prenosi RTL.

I znate što je Vladi odgovorilo 428 općinskih načelnika i načelnica? Rekli su jednoglasno hvala, ali ne hvala. Dakle, nitko, baš nitko nije zainteresiran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ovaj epski uspjeh za Direkt je komentirao Viktor 'Kaj bi ti štel biti' Šimunić koji godinama upozorava na sve nelogičnosti glomaznog sustava lokalne samouprave. Nemojte zaboraviti da Hrvatska ima 20 županija, dakle više regija nego ogromna Njemačka.

"Država bi se morala drukčije postaviti i morala bi postaviti pravila igre. Nisu sve općine jednako održive. Morala bi se država spustiti na lokalnu razinu i vidjeti kaj se može, a kaj se nemre", kaže Šimunić.

Dodaje da će "kad-tad" doći do toga da se neke općine jednostavno ugase ili spoje.

"Ali možda nije nužno ugasiti općinu. Možda treba smanjiti broj čelnika. Možda treba pospajati računovodstva. Možda nam treba jedan komunalni redar u 5 općina. Možda nam treba jedna turistička za cijelu županiju. Ima brdo mogućnosti, samo mora biti fleksibilan i treba krenuti u tom smjeru", objašnjava.

"Treba se boriti za to. Mi to moramo 'htet'", zaključio je gradonačelnik Oroslavja.


Izdvojeno

Reci što misliš!