Vijesti / Ostalo

veće neoporezive naknade

Zbog novih Vladinih mjera veće božićnice i darovi za djecu, a uvodi se i naknada za rad od kuće

Zbog novih Vladinih mjera veće božićnice i darovi za djecu, a uvodi se i  naknada za rad od kuće
Igor Kralj/PIXSELL

Za dar djetetu do 15 godina starosti poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1.000 kuna godišnje

Vladinim paketom antiinflacijskih mjera poslodavci su dobili mogućnost povećanja pojedinih neoporezivih naknada koje isplaćuju radnicima. Stoga se radnicima smiješe veće božićnice i darovi za djecu, a onima koji idu u mirovinu viša otpremnina. Ministarstvo financija nedavno je u uputilo u javno savjetovanje prijedlog izmjene Pravilnika o porezu na dohodak, javlja tportal.

Granica za neoporezive prigodne nagrade se povećava s 3.000 na 5.000 kuna godišnje. Novčani iznos nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja diže se s 5.000 na 7.500 kuna godišnje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za dar djetetu do 15. godina starosti poslodavci će moći neoporezivo isplatiti do 1.000 kuna godišnje, a prag je do sada bio 600 kuna. Maksimalni iznos neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika diže se sa s 5.000 na 6.000 kn godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune.

Budući umirovljenici mogu očekivati veće neto otpremnine budući da se neoporezivi dio otpremnina prilikom odlaska u mirovinu povećava s 8.000 na 10.000 kuna za svaku navršenu godinu staža.

Vlada je djelomično prihvatila prijedloge poslodavaca o povećanju neoporezivih isplata. Prihvatila je HUP-ov prijedlog o povećanje iznosa naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe, s dvije na tri kune po kilometru, a brojne druge prijedloge prihvatio je, no u manjem iznosu od predloženog.

U nekoliko krugova porezne reforme broj i opseg neoporezivih isplata znatno se proširio što dobrostojećim poslodavcima omogućuje nagrađivanje djelatnika u znatno većim iznosima nego ranije. Poslodavcima je sada na raspolaganju 12 neporeznih naknada, šest neoporezivih potpora i sedam kategorija neoporezivih nagrada, dnevnica, dodataka i otpremnina koje se ne smatraju dohotkom od nesamostalnog rada.


Izdvojeno

Reci što misliš!