Vijesti / Ostalo

njemački 'survival kit'

Nijemci se pripremaju za crne dane: Objavili građanima uputstva što trebaju imati za 10 dana preživljavanja

Nijemci se pripremaju za crne dane: Objavili građanima uputstva što trebaju imati za 10 dana preživljavanja
RTL

Popis stiže iz njemačkog Ureda za katastrofe, a odnosi se na hranu, higijenske i medicinske potrepštine

Moguću nestašicu hrane uzrokovanu redukcijama goriva, struje i vode Njemačka već predviđa. Pa su izdali posebne preporuke građanima. Donosimo popis što bi to Nijemci trebali obavezno imati kod kuće.

Savjetuju se kućne rezerve za 10 dana ili, ako to prilike građanima ne dopuštaju, barem tri. Popis stiže iz njemačkog Ureda za katastrofe, a odnosi se na hranu, higijenske i medicinske potrepštine, piše RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svaka osoba bi tako za 10 dana, prema izračunu tog ureda, trebala imati 20 litara vode i 3 i pol kilograma žitarica - odnosno kruha, krumpira, tjestenine ili riže. Uz to 2 i pol kilograma voća i orašastih plodova, četiri kilograma povrća, dvije i pol litre mlijeka - u što ulaze i mliječni proizvodi. Po osobi i kilogram i pol ribe, mesa i jaja - dakle proteina. I oko pola litre ulja.

Treba uzeti u obzir da su ovi podaci rađeni isključivo za jednu osobu - pa ovisno o broju ukućana rezerve treba povećati.

Iz Saveznog Ureda za pomoć u katastrofama Njemačke ništa ne prepuštaju slučaju pa savjetuju i higijensku košaricu u kojoj je obavezno dezinfekcijsko sredstvo, dupli sapun, rezerva toaletnog papira, četkice i paste za zube.

Uz te osnovne zalihe, njihova je preporuka da se pripremi po želji i zaliha šećera, meda, čokolade, brašna, instant juhe…

Tu su i neophodni lijekovi - od prve pomoći do lijekova za skidanje temperature i crijevnih viroza.

Upozorenje dolazi nakon što se kancelar Olaf Scholz ovog vikenda videoporukom obratio Nijemcima tvrdeći da su spremni na sve scenarije tijekom jeseni i zime, i energetske krize. Ne treba zaboraviti koliko su ovisni o ruskim energentima, za razliku od Hrvatske koja ima alternativu.


Izdvojeno

Reci što misliš!