Vijesti / Ostalo

isplati li se?

RTL u šopingu u Bosanskom Brodu: Brašno, mlijeko, svinjetina skuplji nego kod nas

RTL u šopingu u Bosanskom Brodu: Brašno, mlijeko, svinjetina skuplji nego kod nas
RTL

U konvertibilnim markama uvijek je bilo jeftinije, BIH je uvijek bila meka za shopping, ali i tamo su cijene porasle

U konvertibilnim markama uvijek je bilo jeftinije, BIH je uvijek bila meka za shopping, ali i tamo su cijene porasle. Bosna je rekorder inflacije na Balkanu s 15,8 posto. I naši susjedi primjetili su da sve manje Hrvata puni gepek preko granice jer tamo su ulje, brašno i pieltina trenutno skuplji nego kod nas, piše RTL.

Dijeli ih jedan most i Sava. Iz Slavonskog u Bosanski Brod granica se tradicionalno prelazila zbog jeftinijeg brašna, goriva, duhana i odjeće.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi vam tu ne gledamo sitnice. Kod nas može sve, i ovako i onako, ima popusta ima gratisa", kaže za RTL Nenad Milošević iz Bosanskog Broda i dodaje da od robe ide sve, čarape, donji veš, ma sve.

Ide sve, jer kako kaže Nenad, kod njega je jeftinije 20 do 30 posto nego s druge strane Save. Traperice, kaže, mogu kupiti za 160 kuna, jako dobre, a imaju i po 180, 200. Gepek se puni majicama, trapericama i odijelima, ali ne kao prije. U Bosanskom Brodu pitaju se - gdje su nestali Hrvati.

"Manje svijeta dolazi, ne znamo što je u pitanju. Možda ni tamo više nema svijeta, možda su se iselili, a možda je ona starija populacija što je dolazila - pomrla. Mi vidimo da nam nema tih ljudi", rekao je Slavko Todorović iz Bosanskog Broda.

"Ja mislim da su cijene ovdje čak skuplje nego u Hrvatskoj. Mislim da su neki artikli skuplji nego kod vas", smatra Brođanin Davor.

I dobro mislite Davore. Brašno preko granice dođe gotovo 8 kuna, ulje 18, mlijeko 8, šećer 9, cijelo pile 23, svinjski vrat s kosti i lopaticu bez kosti plaća se oko 40 kuna po kilogramu. Ovakva nabava, nakon zamrzavanja cijena - u Hrvatskoj bi koštala 112 kuna, u Bosni gotovo 150.

"Sada dođe čovjek za jednu porodicu, uzmu 300, 400 grama mesa. Skroz manje. Ne kupuje se kao nekada, kilogram, dva", rekao je mesar Darko Milojević.

"Pazim ja. Idem tamo gdje su sniženja. Idem u tržne centre, pazim što je na akcije jer i ovdje su cijene zadnja dva mjeseca skočile", kaže Davor.

"Platim struju, račune da ne isključe i onda što vam ostane, to podijelite", kaže Branka Dokuljić, stanovnica Bosanskog Broda.

Oni nemaju zamrznutih cijena, a balkanski su rekordi inflacije - čak 15.8%.

"Uglavnom sve ide gore. Otišlo je gore čizme, sjekire, sve što tu prodajem, u nabavi je skuplje. Teško mi je uopće i nabaviti to sve", kaže Todorović.

"Besposlica je inače prisutna i većina ljudi nema novaca", rekao je Milan Vukman iz Bosanskog Broda.

Pa iako ih inflacija nije zaobišla, ima nešto što je jeftinije nego kod nas. Ovdje se kava pije za 6 kuna, pivo se kupuje za 4 kune, a muška frizura košta nevjerojatnih 26 kuna.

"Pramenovi ovakvi kakvi su sada, sa šišanjem bi bili nekakvih 60 maraka", rekla je vlasnica frizerskog salona, Maja Ignjatić.

Cijene su dva do tri puta jeftinije, i zato kod Maje na makeover dolazi cijela familija.

"Dolaze iz Slavonskog broda, iz nekih okolnih sela. Baš mi se javila jedna žena s Facebooka da bi došla ona, tetka, strina, znači cijela obitelj. Kod vas je šišanje po 100 kuna, kod nas po 7 maraka, Ogromna je to razlika", rekla je Maja.

Šoping u Bosni nije što je bio. Cijene na dvije granice manje više su iste.


Izdvojeno

Reci što misliš!