Vijesti / Ostalo

stručnjaci za rtl

Od sepse u svijetu svake tri sekunde umre jedna osoba: Kako je prepoznati?

Od sepse u svijetu svake tri sekunde umre jedna osoba: Kako je prepoznati?
KBC Osijek

Prvi znakovi sepse mogu biti drhtavica, bol u mišićima, povišena tjelesna temperatura, nerazgovijetan govor, niski krvni tlak, nedostatak zraka i blijeda kož

Na godinu oboli oko 50 milijuna ljudi, a o sepsi se i dalje ne govori dovoljno. Na Svjetski dan stručnjaci apeliraju - potrebno je hitno usvojiti nacionalne smjernice za prevenciju i liječenje, piše RTL.

Terezija Ergotić iz Osijeka je majka jednogodišnje djevojčice Sare. S tri mjeseca dobila je sepsu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ona je već tada imala jednu infekciju meningitis i mislila sam ako je prva nije dokrajčila - ova sigurno hoće. To je bilo katastrofa, stvarno je bila u lošem stanju kad je otišla u Zagreb. Sve se gura pod tepih. 21 stoljeće je. Sepsa – to se ne bi trebalo događati nikako", priča Terezija.

Za sepsu se često zna reći da je riječ o "trovanju krvi", a u jedinicama intenzivnog liječenja je svakodnevni problem.

"Laički odnosno prava definicija sepse - nije više fokusirana na samu infekciju, nego na buran odgovor vašeg organizma na infekciju. Vaš organizam se bori protiv te infekcije i burno reagira. I u principu kako ubija infekciju, ubija i vas", kazala je Tina Tomić Mahečić, specijalistica anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u KBC-u Zagreb.

Prvi znakovi sepse mogu biti drhtavica, bol u mišićima, povišena tjelesna temperatura, nerazgovijetan govor, niski krvni tlak, nedostatak zraka i blijeda koža. Obično nastaje zbog određenih bakterijskih infekcija, često stečenih u bolnici.

"Sepsu ne dobivate zato što ste u bolnici, nego zato što ste došli u bolnicu bolesni zbog nekog drugog razloga i jer ste imunokompromitirani. Vaš imunološki sustav je narušen i imate veće šanse da ćete nažalost dobiti sepsu", kazala je Zrinka Bošnjak, specijalistica medicinske mikrobiologije s parazitologijom u KBC-u Zagreb.

Prošle godine u Hrvatskoj je od sepse bolovalo nešto više od osam tisuća ljudi. U većem riziku su osobe oboljele od težeg oblika COVID-a na bolničkom liječenju.

"Trend je porasta, to je definitivno. To je oko 65.000 bolničkih dana liječenja ukupno, trošak je 11 milijardi kuna što je dosta veliko. Današnjim danom počinjemo izradu Nacionalnih smjernica za prevenciju i liječenje sepse i nadam se da ćemo u tome opstati", kazao je Adriano Friganović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva.

O najčešćem uzroku smrti u bolnicama - slušali su danas studenti i srednjoškolci.

"Najvažnije možda bih rekla u tom cijelom problemu su sestre. Sestre su te koje su najčešće i najviše vremena provode s pacijentima. Vrlo je važno otkriti rane simptome sepse kako bi se što bolje moglo pomoći pacijentima", kazala je Marija Nokaj, učenica Škole za medicinske sestre Vinogradska.

Vrijedi pravilo reakcije u "zlatnom satu" od prvih simptoma. Tada je mogućnost preživljavanja čak 80 posto. Šest sati nakon - šanse za preživljenjem su svega 30 posto.


Izdvojeno

Reci što misliš!