Vijesti / Ostalo

trgovci u problemima

Sve više trgovaca tvrdi da im prijeti propast zbog Vladinih mjera: "Prodajemo za manje nego što smo kupili"

Sve više trgovaca tvrdi da im prijeti propast zbog Vladinih mjera:
Goran Kovačić/PIXSELL

Trgovci ustraju. Mali gube više, veći manje - no slažu se da je Vladina odluka donesena na prečac

Umjesto da kupujemo jeftinije, na policama trgovina uskoro neće biti hrane čiju je cijenu Vlada ograničila. Problem je to koji će prvi zahvatiti male trgovien u malim sredinama. Neke već i je. Ttrgovci govore da im prijeti propast jer moraju prodavati jeftinije nego su kupili.

"Svaki mjesec idem s 40 000 kuna u minus da bi ih zaradio, ako idem s negativnim maržama mogu zatvoriti", kaže za RTL Martin Jerbić, vlasnik male trgovine u Marinićima kod Rijeke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije samo on u problemu, i drugi mali trgovci žale se da neće opstati. Kupili su skuplje nego što smiju prodati. Robert Fućak iz svoje je trgovine na Grobniku maknuo i šećer i mlijeko i ulje.

"Svatko od nas postupio je na svoj način. Neki su povukli, neki su spustili cijene i rade protuzakonito ili su ostavili stare cijene pa su u prekršaju", kaže Robert Fućak, vlasnik trgovine na Grobniku.

Jedan slavonski trgovački lanac zamolio je građane da ne kupuju više nego im treba.

košarica šoping trgovina hrana namirnice
prvi primjer iz slavonije Trgovci zbog mjera već počeli ograničavati količine namirniica koje jedna osoba može kupiti

"Zamoljeni smo da kupimo 2 kile. i sad sam kupila 2 margarina i 2 kile šećera. To što oni pričaju da ne mogu - malo sutra", kaže Anka Ferić iz Tordinaca.

"Sve je preskupo. Sa 100 kuna nemaš što tražiti u trgovini", kaže Danica Živanović iz Markušica.

Trgovci ustraju. Mali gube više, veći manje - no slažu se da je Vladina odluka donesena na prečac. Sezona je vina i zimnica pa se sve vrti oko šećera.

"Računam od kune do 1,5 u nekim ruralnim sredinama možda i dvije kune. svaki poduzetnik mora racionalno poslovati ili će propasti. To će morati negdje nadoknaditi, logika kaže da će to biti negdje drugdje", kaže Mirko Budimir, Udruga trgovine, HUP.

Mnogi, kažu u HUP-u, s proizvođačima imaju godišnje ugovore. Pitanje je sada i pregovora s njima.

"Moramo u pregovore da vidimo hoćemo li ih razvrgnuti. a kakve će biti cijene to mi ne znamo. Ako proizvođač ne može proizvesti po toj cijeni doći će do nestašice i nije to stvar volje trgovaca nego logika", dodaje Budimir.

Crna vremena, stariji su već prošli.

"Ja sam nosio krpu na krpi, sad da prođem pored kontejnera bar bi se obukao. Neće doći do nestašice", kaže Janko Druk iz Zagreba.

"Kupujemo kao hrčci da imamo doma neke stvari. Malo, ne previše", kaže Radoslav Frančić iz Zagreba.

Kako će se u ovoj situaciji ponijeti proizvođači mlijeka, šećera, ulja, piletine - pitali smo nekoliko vodećih, no odgovorili su tek neki. Najveći proizvođači mlijeka poručili su da su smanjili cijene prema trgovcima.


Izdvojeno

Reci što misliš!