Vijesti / Ostalo

Martina Jurjević Varga za RTL

Zašto je ove godine toliko stršljenova i što raditi kad vas napadnu?

Zašto je ove godine toliko stršljenova i što raditi kad vas napadnu?
Screenshot/RTL

Ako odlučite lijepe dane provoditi u prirodi, uživajte u šetnji - ali pripazite

Zašto je ove godine toliko stršljenova i što raditi kad vas napadnu? Odgovore na ova pitanja RTL je potražio na zagrebačkoj Medvednici s gospođom Martinom Jurjević Vargom koja je objasnila zašto se stršljenovi ovdje javljaju u ovo vrijeme.

"U principu, stršljenova ima svake godine, međutim ove godine su visoke temperature, velika je suša što je pogodovalo njihovom razmnožavanju pa se pojavljuju u većem broju. Razmnožavaju se negdje do sredine lipnja, ali hrane se krajem kolovoza i u rujnu kada ima zrelog voća. Osim voća, hrane se i kukcima, i na taj način zapravo održavaju prirodnu ravnotežu jer uništavaju i kukce štetnike", kazala je.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dvije staze na Medvednici posebno su istaknute zbog opasnosti, no to ne znači da stršljenova nema nigdje drugdje.

"Vjerojatno ima na desetke gnijezda, možda i više, diljem Medvednice, ali evidentirani su napadi većeg broja stršljenova baš na te dvije planinarske staze - na planinarskoj stazi broj 9 koja vodi od Talana prema Risnjaku, znači 300-tinjak metara prije samog planinarskog doma treba biti oprezan i isto tako na samom ulazu na planinarsku stazu", objašnjava Jurjević Varga.

U zadnjih mjesec dana su u Parku prirode Medvednica dobili su informacije o 3 napada. A kako se ponašati ako se slučajno dogodi ubod, odnosno ako nas ili nekoga od prijatelja s kojima se nalazimo ubode stršljen?

"Znam da je teško ostati pribran, ali savjet je da ne radite nagle pokrete, da ne trčite i ne bježite, nego da polako i smireno napustite mjesto gdje ste primijetili da ih ima. Mislim, kad vas već počnu napadati, iskreno, ja bi počela bježat", kaže Jurjević Varga.

Jer, jasno je, teško da bi itko drugačije reagirao...

"Ostanite smireni i polako se udaljite. Oni napadaju zapravo jer se osjećaju ugroženo. Znači, ako slučajno i primijetite da prolazite pokraj nekog gnijezda stršljenova - ne raditi veliku buku, nagle pokrete, i polako se udaljiti s lokacije", dodala je.

Ako odlučite lijepe dane provoditi u prirodi, uživajte u šetnji - ali upozorenje stoji.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!