Vijesti / Ostalo

docjepljivanje

Kreće cijepljenje novim cjepivom koje djeluje i na Omikron: HZJZ objavio tko ga može dobiti

Kreće cijepljenje novim cjepivom koje djeluje i na Omikron: HZJZ objavio tko ga može dobiti
PIXSELL

U idućem tjednu prvo će biti dostupno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer

U tjednu od 12. rujna 2022. godine u Hrvatskoj će započeti docjepljivanje protiv COVID-19 s adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva Omicron varijantu virusa, priopćio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Kako tvrde, prvo docjepljivanje se preporučuje svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika COVID-19.

Drugo docjepljivanje provodi se u osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom. Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja.

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od 5 godina.

Gdje se provodi cijepljenje?

Cijepljenje se provodi u zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje. Informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i gradu Zagrebu možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo na poveznici: https://www.hzjz.hr/mreza-zavoda/.

U većini županija bit će moguće cijepljenje bez naručivanja već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje kako bi se izbjegle gužve.

U idućem tjednu prvo će biti dostupno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekuje se i početak docjepljivanja cjepivom proizvođača Moderna.


Izdvojeno

Reci što misliš!