Vijesti / Ostalo

bit će sarmi

Vlada je 'zamrznula' cijenu miješanog mljevenog mesa, ali ipak su se poslije ispravili

Vlada je 'zamrznula' cijenu miješanog mljevenog mesa, ali ipak su se poslije ispravili
Damir Špehar/PIXSELL

Mali je problem samo što je premijer uporno čitao da je ograničena cijena miješanog mljevenog mesa, a onda smo poslije doznali da se radi samo o svinjskom

Poput Rockya Andrej Plenković nokautirao je mesnu inflaciju i mesne ekstraprofitere, eto im na, pa ne idu krave na dizel dodali su poneki stručnjaci. Samo, ne tako brzo jer, sve je povezano, piše RTL.

Evo u čemu je ključ cijelog problema, dakle ovaj mesni proizvodni pogon koji ukupno ima oko stotinjak zaposlenih mjesečno je plaćao plin 7000 kuna, a po novoj tarifi 35.000 kuna, struju mjesečno 40.000 kuna, po novoj tarifi 70.000. Ok, nove mjere će to ublažiti ali ne puno.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nisu još stigli preračunati hoće li ove današnje najnovije mjere za jeftinije megavate uspjeti iznivelirati gubitke od zamrzavanja cijena svinjskih lopatica. Pogotovo jer se od jutra do popodne i promijenila jedna, za mesare, bitna stavka. Prvo je premijer zamrznuo cijenu miješanog mljevenog mesa, to je čak i prikazao na PowerPoint prezentaciji, pa su popodne su iz Vlade rekli da se ipak ne zamrzava miješano nego svinjsko.

"Jeste li vi ekstraprofiter koji zarađuje i onda eto sad Vas je Vlada ograničila, jel se tako osjećate?“, pitali smo direktora tvrtke za proizvodnju i prodaju mesa, Igora Runtasa.

Mislim da je to potpuno krivo. Ne možete biti nikakav ekstraprofiter iz razloga što su vam cijene ulazne sirovine toliko otišle gore, poglavito junetina, koja je poskupila i 40%", rekao je Runtas.

"Mi smo jednostavno spremni, a vjerujem i naše kolege, jednostavno neke pozicije nemati u prodaji", dodaje i konstatira da su čak i do tud spremni ići zbog Vladinih mjera.

No, odmaknimo se od crnih scenarija i mogućih nestašica mljevenog mesa i posvetimo jednoj ukusnoj računici. Sjećate se ono kad nas je, prije dva tjedna, Ljubo Jurčić savjetovao da kiselimo kupus?

košarica šoping trgovina hrana namirnice
odluka vlade Ovo je devet prehrambenih proizvoda čije cijene su 'zamrznute': Provjerite koliko ćemo plaćati ulje, mlijeko, pile, mljeveno meso...

E pa izračunali smo. U trgovini vas glavica već kiselog kupusa košta 29 kuna, a možete poslušati savjet, kupiti ju za 16 svježu pa sami kiselite, ako radite sarmu od samo svinjskog miješanog mesa, kila vas je do danas koštala 49 kuna, a nakon što je predsjednik Vlade poput Else zamrznuo mesne marže – kila je 33. Dakle ukupna ušteda umjesto 78, uz Jurčić Plenković recepturu, sarmu ove zime možemo raditi za 49 kuna.

Nismo mi ekstraprofieri viču mesari, nismo ni mi, viču trgovci. Također nezadovoljni.

"Za nas je to neodrživo, mi ne možemo prodavati meso i mesne prerađevine, dakle piletinu i mljeveno meso, mi to ne možemo prodavati s maržom od 1 posto", rekao je potpredsjednik HUP-Udruge trgovina, Mirko Budimir.

"Meni je čudno da se Vlada odlučila za mljeveno meso, a ne svo meso. Kao da smo mi narod punjene paprike, sarme i ćevapa", kazao je prodekan na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa, Boris Podobnik.

I burgera. Burger majstori su pomno promatrali današnju sjednicu Vlade. Na pitanje hoće li im to pomoći ili odmoći, kažu:

"Ne, mi i dalje držimo svoje cijene."

Zašto Hrvati vole toliko mljeveno meso? Zato jer je fino. Fino, jeftino i zdravo. Ok, nije baš zdravo, ali kriza je, bitno da je fino i jeftino.


Izdvojeno

Reci što misliš!