Vijesti / Ostalo

jesenski paket mjera

Umirovljenicima stižu jednokratne naknade - od 400 do 1200 kuna

Umirovljenicima stižu jednokratne naknade - od 400 do 1200 kuna
Davor Puklavec/PIXSELL

Od 1. siječnja iduće godine rastu najniže mirovine za 3 posto

Jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu kako bi se ublažio inflatorni udar usvojen je na današnjoj sjednici Vlade. Kako je kazao premijer Andrej Plenković, paket je snažan i sveobuhvatan, a njegova je vrijednost skoro 21 milijardu kuna.

"Mjere pomoći su najviše usmjerene na one koji su najugroženiji i kojima je to najpotrebnije", kazao je premijer. Među njima su svakako i umirovljenici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni će dobiti jednokratnu naknadu, tzv. energetski dodatak i to svi s mirovinom do 4360 kuna. Riječ je o čak 690 tisuća umirovljenika.

Onima s mirovinama do 1.850,00 kuna isplatit će se 1.200 kuna; od 1.850,01 do do 2.350 kuna 900 kuna; od 2.350,01 do 3.350,00 kuna 600 kuna i od od 3.350,01 do 4.360,00 kuna 400,00 kuna. 450 mln kuna iznos mjere.

Također, neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se s 8.000 na 10.000 kuna. A uvedena je i nova mjera: uz redovno usklađivanje svih mirovina dva puta godišnje od 1. siječnja iduće godine rastu najniže mirovine za 3 posto. Radi se o više od 278 tisuća korisnika. Vrijednost mjere je 199 milijuna kuna.

Umirovljenici zajedno: Problemi građana s mjerama nisi riješeni ni završili

"Ove mjere koje je donijela Vlada za cijene energenata, posebno plina i električne energije, će mnoge građane do proljeća 2023 godine spasiti od 'smrzavanja' tijekom zime koja je pred nama", poručili su iz tri stranke umirovljenika "Umirovljenici zajedno".

Ipak, naglašavaju, s mjerama kojima je Vlada intervenirala u formiranju cijena energenata svi problemi građana nisu ni riješeni ni završili jer je i dalje veliki problem rasta cijena hrane.
"Neki od najčešće korištenih prehrambenih artikala poput ulja, brašna, šećera, svinjskog i pilećeg mesa itd. su cijenama u posljednjih godinu dana porasli i preko 50% što je obzirom na primanja za veliki broj građana postalo nedostupno u potrebitim količinama. Na žalost sve je više građana koji su već dulje vrijeme prisiljeni svaki dan birati između hrane, energenata i lijekova, a logika kaže da su bez i jednog od navedenog u životnoj ugrozi stoga je vraćanje cijena ulju, mlijeku, brašnu, šećeru, piletini, svinjetini za 30-ak% u ovom trenutku svakako dobra mjera Vlade", ističu.

Za analizu učinkovitosti paketa mjera bit će, kažu, dovoljno vremena u narednim mjesecima.

"Ono što u ovom trenutku usprkos našem nezadovoljstvu dosadašnjim sveukupnim radom Vlade, posebno položajem umirovljenika, ne podržavamo su aktivnosti neozbiljne skupine očito potaknute od strane nekih političkih diletanata koji bi u sadašnjim, gotovo izvanrednim, okolnostima umjesto iznalaženja što boljih rješenja za pomoć građanima rušili Vladu i tako uistinu izazvali pravu katastrofu. Možemo samo zamisliti što bi sa građanima, ustanovama i gospodarstvom bilo bez danas donesenih mjera….", zaključuju "Umirovljenici zajedno".


Izdvojeno

Reci što misliš!