Vijesti / Ostalo

novi paket mjera

Vlada vraća potpore na plaću kakve je dijelila u koronakrizi, poduzetnicima subvencije za struju

Vlada vraća potpore na plaću kakve je dijelila u koronakrizi, poduzetnicima subvencije za struju
Slavko Midzor/PIXSELL

Analizira se i prijedlog novih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Vladin paket mjera za ublažavanje udara rastućih cijena energenata najiščekivaniji je dokument u Hrvatskoj. Naime, osim pomoći za građane i javne institucije, razmatra se i uvođenje subvencionirane cijene električne energije za obrtnike i male poduzetnike, piše Jutarnji.

Jutarnji neslužbeno doznaje da bi se to moglo odnositi na one koji imaju potrošnju do 100.000 kWh godišnje, a velike kompanije zasad nisu uključene.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim toga, analizira se i prijedlog novih mjera potpora za očuvanje radnih mjesta preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ova mjera rađena je po uzoru na one koje su bile uvedene zbog ekonomskih posljedica pandemije korone, a visina potpore bila je 4.000 kuna po radniku.

Potrebno je istaknuti da proljetnim Vladinim paketom nisu bili obuhvaćeni svi poduzetnici. Potpora se odnosila na ručne mikro, malih i srednjih poduzetnika. Kako doznaje Jutarnji list, veliki bi poduzetnici mogli biti obuhvaćeni određenim mjerama tek u nekom sljedećem koraku, to jest nakon što se o zajedničkom pristupu oko mogućeg limitiranja cijena energenata dogovore čelnici na razini Europske unije.

Sastanak ministara Iz Hrvatske udruge poslodavaca, čije je vodstvo bilo na sastanku kod ministra financija, zasad ne komentiraju detalje novog paketa jer čekaju da im bude prezentiran u cijelosti.

Ovo su ljeto iz te udruge predlagali i da se cijena električne energije za gospodarstvo ograniči do kraja 2023. godine na iznos do 150 eura/MWh, pri čemu je i to, naglasili su, znatno iznad onog što plaćaju kućanstva.

Naime, ovog se tjedna na hitnom sastanku nalaze ministri energetike EU, a za 14. rujna je najavljeno da će prijedloge Europske komisije iznijeti predsjednica Ursula von der Leyen.


Izdvojeno

Reci što misliš!