Vijesti / Ostalo

RJEŠENJA ZA KRIZU

Vlada sprema paket težak 6 milijardi kuna za pomoć građanima i poduzetnicima

Vlada sprema paket težak 6 milijardi kuna za pomoć građanima i poduzetnicima
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RTL Doznaje da je paket težak i više od 6 milijardi kuna. No, unatoč ciframa čini se - manje bi mogli plaćati oni koji više štede

Račun za struju za kolovoz u pučkoj kuhinji na zagrebačkom Svetom Duhu je tri puta veći nego u istom razdoblju lani. Računaju na vladine vatrogasne mjere pomoći - i prelazak u kategoriju za kućanstava - jer u protivnom na tankom su ledu, piše RTL.

"Ne bih kalkulirao s cijenama, no to bi svakako bilo puno jeftinije nego ovaj račun od 21 tisuću kuna koji sam usput rečeno jučer morao platiti", kazao je voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu, fra Vladimir Vidović.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, vjerske zajednice i udruge koje pomažu ugroženima, struju bi ubuduće mogli plaćati kao kućanstva ili kroz niže fiksne cijene. Računaju na isto kada je u pitanju i plin.

"Puno bi to značilo jer bi to značilo da možemo normalno funkcionirati, s tim da su to veliki iznosi. To su višestruka povećanja, na nivou države znam da je preko 1300 škola", kazala je Ines Kapša, ravnateljica druge osnovna škola u Bjelovaru.

Izdašne subvencije za poduzetnike

Izdašne subvencije očekuju i poduzetnici. Mikro poduzetnici mogli bi računati na fiksne cijene struje. No još se uvijek traži rješenje za velike tvrtke. Čak 40 posto tvrtki ima dvostruko veće račune nego lani pokazuje anketa koju je proveo HUP.

"Najbitnije je rasporediti mjere pomoći ravnomjerno za sve poduzetnike na ovisno o sektoru ili veličinu poduzetnika. Predložili smo vladi ograničenje cijene električne energije na 150 eura po megavat satu", kazala je Irena Weber, glavna direktorica HUP-a.

"Najrazvijenije zemlje razumiju da im poduzetnici pune proračun i da su poduzetnici najveći potrošači energenata i da zbog toga imaju i niže troškove od stanovništva", kazala je Ivana Matić iz Udruge Glas Poduzetnika.

U fokusu socijalno ugrožene skupine

U fokusu vladinog paketa mjera su socijalno najugroženije skupine u društvu, oni koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, nezaposleni i umirovljenici koji će i dalje primati energetski dodatak kako bi lakše podmirili račune. Očekuje se da će potpore nastaviti primati i ribari i poljoprivrednici.

"Važno je dati ulazne potpore prema onima koji proizvode hranu, a nakon toga i prerađivačima radi toga što su uz energente. Najjači je udar na hrani kad je riječ o kućnom proračunu", kazao je sindikalist Krešimir Sever.

Redefinirati bi se mogle i tarife za kućanstva - pa bi oni koji troše manje očekuje se mogli plaćati jeftiniju struju. Slične mjere imaju Slovenci i Mađari. Jedna od opcija je da se tako utvrdi određena količina za prosječno kućanstvo koja bi se zadržala na postojećim cijenama, uz povećanje tarife za potrošnju iznad toga.

Mjere se u vladi još bruse. Paket bi u ponedjeljak trebao biti predstavljen stranci, u utorak partnerima, u srijedu napokon i javnosti.

"Bit će dobar, moćan i snažan", kazao je premijer Andrej Plenković.

Na to računaju i građani i udruge i poduzetnici. Jer dok čekaju da jesenski paket napokon ugleda svjetlo dana, mnogi strahuju poduzetnici i udruge strahuju da bi mogli ostati u mraku.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!