Vijesti / Ostalo

manje je i superodlikaša

U ponedjeljak počinje nova školska godina: U klupe će sjesti gotovo tisuću prvašića manje nego lani

U ponedjeljak počinje nova školska godina: U klupe će sjesti gotovo tisuću prvašića manje nego lani
osijek.hr

Nova školska godina je pred vratima, a razred će ponavljati 3 272 učenika. Najviše ponavljača bit će u prvom razredu srednje škole

Uoči nove školske godine, pod prošlu je podvučena crta. Raste broj onih koji će godinu ponavljati, a pada broj odlikaša. Ravnatelji svejedno poručuju da ih je i dalje previše. Istodobno, pada i broj upisanih u prve razrede. U ponedjeljak će tako u klupe sjesti oko tisuću prvašića manje nego lani. Prvi put ispod 36 tisuća, piše RTL.

Iako ih je manje, petice u dnevniku i dalje su najčešća ocjena. Čak 217 tisuća učenika školsku godinu završilo je s odličan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Krešimir Supanc, ravnatelj OŠ Jure Kaštelana u Zagrebu kaže: "Broj je i dalje prevelik, ja jesam dio sustava koji producira taj veliki broj, ali to sigurno nije realno stanje".

Podaci za prošlu školsku godinu pokazuju da je manje odlikaša ali i superodlikaša. Prije tri godine razred je s ocjenom odličan završilo 52,59 % učenika, u lipnju ih je bilo 48, 33%.

Prošlu školsku godinu s prosjekom 5,0 završilo je 78 875-ero učenika, odnosno 17,56 %. Prije tri godine bilo ih je 20 tisuća više.

Online nastava i sniženi kriteriji ocjenjivanja tijekom prve pandemijske godine podigli su ocjene.

Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica Prve gimnazije u Zagrebu ističe: "Zapravo su bile upute takve da se ocjenjuje ni pismeno ni usmeni, nego su zaključne ocjene te godine bile produkt praćenja nastave i nekog seminarskog rada"

Ravnatelji se slažu da je petica još uvijek previše i daleko su od toga da odgovaraju stvarnom znanju učenika.

"Iz toga proizlazi niz frustracija učenika, a i njihovih roditelja. S obzirom na konkurenciju nastaje problem s upisima u škole pogotovo u Zagrebu, jer djeca s visokim odličnim dolazi u situaciju da ne može upisati gimnaziju. To je daleko od realnog", govori Marušić Brezetić.

"U školama je jako veliki pritisak roditelja na učitelje i ostale službe da se ocjene podižu zbog načina upisa u srednje škole. Neke škole su uvele prijemne ispite i tu se vidi pomak jer se napravi nekakva selekcija", smatra Supanc.

Ministar Radovan Fuchs je pak optimističan. "Manje odlikaša ajmo reći da to možemo gledati u pozitivnom smislu da ipak dolazi do objektivnijeg ocjenjivanja u školama", rekao je.

Zbog izolacija i samoizolacija veći je i broj izostanaka, svaki učenik prosječno je izostao 83 puta. Izostanaka je ukupno više od 37 milijuna, a neopravdanih gotovo 670 tisuća.

Nova školska godina je pred vratima, a razred će ponavljati 3 272 učenika. Najviše ponavljača bit će u prvom razredu srednje škole.


Izdvojeno

Reci što misliš!