Vijesti / Ostalo

veljača u rtl direktu

Jelena Veljača o ubojstvu u Novskoj: ''Mi si umišljamo da živimo u uređenoj državi. Ovo nije izoliran slučaj''

Jelena Veljača o ubojstvu u Novskoj: ''Mi si umišljamo da živimo u uređenoj državi. Ovo nije izoliran slučaj''
Screenshot/RTL

''Mislim da se obiteljsko nasilje na svim razinama sustava ne shvaća dovoljno ozbiljno ili barem kao ozbiljna i kontinuirana problematika'', istaknula je Veljača

Gošća RTL Direkta bila je Jelena Veljača, koja je komentirala stravično ubojstvo koje se  dogodilo u Novskoj.

"Sustav je zakazao. Ovo nije izoliran slučaj", kazala je Veljača i dodala da je izjava općinske državne odvjetnice dokaz da se obiteljsko nasilje ne shvaća ozbiljno i ne razumije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Takva izjava stigmatizira žrtve obiteljskog nasilja i retraumatizira i neukusna je. "Mislim da se obiteljsko nasilje na svim razinama sustava ne shvaća dovoljno ozbiljno ili barem kao ozbiljna i kontinuirana problematika", ističe Veljača.

"Da hrvatski sustav štiti žene ne bi šest žena koje su potpuno izvan sustava i nisu stručnjakinje za obiteljsko nasilje mogle organizirati dva prosvjeda od 10.000 ljudi, ne bi mogle podići takvu razinu strasti da je ta tema važna i da postoji sustavni problem. Prepoznale su trenutak da će iskoristiti javnu poziciju da bi progovorile o toj problematici", rekla je Veljača.

Na pitanje o učinkovitosti zabrane prilaza žrtvama, Veljača je spomenula slučaj Španjolske, gdje se GPS koristio za praćenje žrtve i nasilnika. No, mišljenja je da smo mi miljama daleko od toga

"Kod nas postoje pozivi koji se upućuju žrtvama, što je isto tako dokaz ne razumijevanja žrtve i odnosa. Apsolutno nije dovoljno nazvati žrtvu tri ili 30 dana kasnije i pitati: približava li vam se nasilnik? To je stavljanje odgovornosti na žrtvu da se brine za vlastiti život. Mi si umišljamo da živimo u uređenoj državi i da netko kada prijavi da se boji za vlastiti život, mora imati zaštitu", smatra Veljača.

Femicid se treba uvesti u zakon

"Obiteljsko nasilje se stavlja u kontekst nemogućnosti kontrole frustracije nekog ludog čovjeka ili alkoholičara ili narkomana. Jako dobro znamo da obiteljsko nasilje nije izolirani incident, nikada nije. Od prve prijave prođe u prosjeku sedam godina, potvrđuju studije", objašnjava Veljača.

 

Smatra da se Femicid treba uvesti u u zakon. U praksi se nije puno toga promijenilo u zadnje tri i pol godine, ali u javnom prostoru se puno više i ozbiljnije govori o nasilju, smatra Veljača.

"Uvijek nam je potreban fatalni slučaj da bi krenuo neki val. Razgovor je bolji ali može biti još bolji. Problem se rješava kada se desi nasilje, ali da bismo riješili kako dolazi do toga potrebna je rana edukacija. Ukoliko ne naučimo muškarce i žene što je nasilje, uvijek ćemo raspravljati o tome kakve će se kazne postavljati i slično. Stanje uma se mora promijeniti, a to se ne radi na 50-godišnjacima nego ranije", zaključila je Veljača.


Izdvojeno

Reci što misliš!