Vijesti / Ostalo

nestanak slavonskih radnika

Veliki pad broja sezonaca iz Slavonije na Jadranu, tri su razloga za to

Veliki pad broja sezonaca iz Slavonije na Jadranu, tri su razloga za to
Goran Kovačić/PIXSELL

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da postoje tri aspekta tog smanjivanja

Slavonci su  godinama  bili "zaštitni znak" svake sezone na Jadranu, no tome je, čini se, došao kraj, piše Večernji list.

Da je riječ o znatnom padu broja sezonskih radnika s istoka Hrvatske, pokazuje statistika osječke Područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koja je bila (po)najveći bazen iz kojega se crpila sezonska radna snaga za Jadran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prvih sedam mjeseci ove godine oko 1100 osoba iz Osječko-baranjske županije zaposlilo se na sezonskim poslovima na moru. U odnosu na isto razdoblje 2019., bilježi se pad jer su tada bile zaposlene 1823 osobe. Brojke su bile još niže protekle dvije sezone, no riječ je o prvim pandemijskim godinama, koje se ne može uspoređivati.

Rukovoditeljica u Odjelu za tržište rada osječkog HZZ-a Ankica Vučković zaključuje da je zanimanje za migracije u jadranske hotele manje jer postoji sve veća potreba poslodavaca u Osječko-baranjskoj županiji pa je nezaposlenima dostupna ponuda rada u njihovoj županiji kroz cjelogodišnje zapošljavanje.

Upravo je jačanje kontinentalnog turizma jedan od razloga zašto je manje Slavonaca na jadranskoj obali. Ali ne i jedini.

Ekonomski analitičar Damir Novotny smatra da postoje tri aspekta tog smanjivanja. Prije svega, troškovi u sezoni vrlo su visoki, ako im poslodavac ne osigura smještaj, radnici tamo jednostavno ne mogu preživjeti.

"Naši ljudi iz Slavonije, usto, nisu spremni živjeti u kontejnerima ili sličnome, što su im poslodavci na moru namijenili. Drugo, plaće na našoj obali niže su od onih koje mogu ostvariti u, recimo, Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, koja se otvorila našim radnicima i apsorbirala puno radne snage. Kvalitetniji kadar, koji govori jezike, vrlo se lako mogao dobro zaposliti u spomenutim srednjoeuropskim zemljama, posebice u 'boomu' nakon pandemije. Velika je potražnja za ugostiteljskim i turističkim uslugama u tim zemljama pa se i radna snaga iz Slavonije mobilizirala više prema tim zemljama nego prema Dalmaciji", kaže Novotny.   

zračna luka dubrovnik
kome se to isplati? Zračna luka Dubrovnik traži studente iz Slavonije za sezonu: Satnica je 45 kuna, no ima jedan veliki "ali"

Dodaje da se ne smije zanemariti ni domaća komponenta, odnosno porast broja malih OPG-ova i obiteljskih turističkih smještajnih kapaciteta koji je vidljiv u cijelom Podunavlju, od Baranje do Iloka, piše Večernji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!