Vijesti / Ostalo

SIGURNO UTOČIŠTE?

Euro pada taman kad ga uvodimo, je li mudrije prebaciti kune u dolare?

Euro pada taman kad ga uvodimo, je li mudrije prebaciti kune u dolare?
Igor Kralj/PIXSELL

"Oni koji štede u eurima imaju sigurnu , zaštićenu valutu i to što će malo manje vrijediti u odnosu na dolar njima ništa ne znači. Zašto? Jer je to sada njihova domicilna valuta i štednja u eurima je sigurna štednja, to je najvažnije”, kaže bivši ministar financija Slavko Linić

Idućeg ponedjeljka uvodi se obvezno iskazivanje cijena u dvojnim iznosima, kunama i euru, a od 1. siječnja, svi iznosi, transakcije, osiguranja, krediti i ostalo automatski će se pretvoriti u eure, prema fiksnom tečaju,  bez naknade, prema tečaju koji znamo napamet – 7,53450.  No euro pada, a dolar raste pa se postavlja pitanje je li možda oportunije eventualnu štednju pretvoriti u neku drugu valutu.

 

Odnos dolara i eura građanima malo znači

“Oni koji štede u eurima imaju sigurnu valutu, zaštićenu valutu i to što će malo manje vrijediti u odnosu na dolar njima ništa ne znači. Zašto? Jer je to sada njihova domicilna valuta i štednja u eurima je sigurna štednja, to je najvažnije”, kaže bivši ministar financija Slavko Linić za N1.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Banke tvrde da za sada ne bilježe porast valutnih konverzija. I procjenjuju da će se klijenti doista “igrati” s dolarom i drugim valutama. Kratkoročno, tu je mogući dobitak, potvrđuje financijski savjetnik Damir Brajković. Ali nakon njemačke marke jedina “naša” , prava domaća valuta je – euro.

Najteže onima s najmanjim primanjima

“Znači, u eurima Hrvati već znaju dosta računati, nažalost, oni koji su imali niža primanja nisu se nikad susretali s eurima. Njima će najteže biti prilagoditi se sada tom dvojnom iskazivanju i prelasku na tu novčanu jedinicu. Nažalost, oni neće ni imati mogućnost štednje jer jedva preživljavaju i krpaju kraj s krajem”, kaže financijski savjetnik Brajković.

Zamke trgovaca

Kako bezbolno premostiti taj prelazak, sigurnu konfuziju i eventualno varanje građana od strane trgovaca? Građani moraju biti aktivni i informirati se o svojim pravima, savjetuju udruge potrošača. “Najveća opasnost postoji u neinformiranim trgovcima, koji bez obzira na to što znaju da su kazne velike neće poštivati pravila, neće poštivati Zakon o prelasku na euro, neće poštivati etički kodeks i neće poštivati one najosnovnije trgovačke užance, odnosno da ne primjenjuju nepoštenu poslovnu praksu”, upozorava Marko Paripović, predsjednik Udruge Potrošački centar Rijeka, prenosi Net.hr.


Izdvojeno

Reci što misliš!