Vijesti / Ostalo

nisu uspjeli ni sve potrošiti

Afera INA: RTL pobrojao sve nekretnine koje su osumnjičeni kupili ukradenim novcem

Afera INA: RTL pobrojao sve nekretnine koje su osumnjičeni kupili ukradenim novcem
Screenshot/RTL

Novac je najsigurniji u nekretninama. Tom logikom vodili su se osumnjičeni u aferi INA i jednu za drugom kupovali stanove, kuće, automobile

Ogromna količina novca, koja ima se slila na račune osumnjičene je uvalila u probleme. 500 milijuna kuna na jednom i oko 350 milijuna na drugim računima bili su signal koji je pokrenuo istragu, piše RTL.

"Da se razumijemo, i ostali privatni računi su imali nešto manje novca, i dalje to treba izazvati sumnju i podignuti nekakve, recimo, alarme, ali ovaj jedan, mislim da su tu maksimalno pretjerali i to je bila definitivno kap koja je prelila čašu", objašnjava Vuk Vuković, ekonomski analitičar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svjesni da su takvi iznosi sumnjivi, četvorka je pokušala novac pretočiti u nekretnine.

Tako je glavni osumnjičeni Damir Škugor kući od 525 metara četvornih u Petrovoj ulici u Zagrebu dodao kuću u istoj ulici koja je kulturno dobro. Kupio je zgradu u Babonićevoj ulici od 162 metra četvorna, te vilu u Kišpatićevoj od 554 kvadrata. Svoje morske korijene zadovoljio je kupnjom kuće i nekoliko zemljišta u Primoštenu.

A od sina je profitirao i otac Dane. Na njegovom računu, za koji je sin imao punomoć, osvanulo je pola milijarde kuna, a umirovljenik je kupio zgradu u Šibeniku od 332 kvadrata. U vlasništvu ima i još 11 nekretnina od prije.

Jesu li otac i sin Škugor pokušali potrošiti još novca na računu? Iz Ureda za sprječavanje pranja novca kažu - sve smo kontrolirali.

"To su neki detalji koje ne mogu iznosit, ali ono što vam mogu reći, a evo, može se izvući zaključak da je u biti sav taj iznos bio pod nadzorom, pod praćenjem", Ante Buluš, predstojnik Ureda za sprječava pranja novca.

Vlasnik velikog broja nekretnina je i Josip Šurjak, odvjetnik koji je diplomirao godinu dana nakon premijera Plenkovića na istom fakultetu.

Na računima je imao gotovo 70 milijuna kuna, a suvlasnik je tvrtke koja je plin kupila od INA-e. Baš kao i Plenković, Šurjak je s Hvara gdje ima obiteljsku kuću od 222 metra četvorna, te tri stana u Zagrebu od kojih je jedan također u Petrovoj ulici gdje mu je susjed Škugor. Svoju imovinu lani je dopunio luksuznim apartmanom od 136 metara četvornih u Murteru.

Najaktivniji na tržištu nekretnina bio je Goran Husić. Na njegovom računu ponađeno je 90 milijuna kuna, a osim udjela u tvrtki obuhvaćenom istragom i obiteljske kuće u Sesvetama, vlasnik je kuća na Bukovačkoj cesti i u Kišpatićevoj ulici, u Škugorovom susjedstvu. U proteklih godinu i pol kupio je poslovnu zgradu od 445 metara četvornih te hostel u Dubravi koji je srušio. Kupio je i veliku parcelu u Dubravi, te četiri nekretnine i maslinik u Biogradu.

Iako su kupovali nekretnine, porezna uprava ih je trebala otkriti smatra Vuković.

"Mislim da je to nešto što bi porezna svakako trebala istraživati, otkud kupcima ta količina i na koji način su došli do nje", kaže Vuković.

Zanimljivo je da su većinu zagrebačkih nekretnina kupovali na istom području - u neposrednoj blizini Parka Maksimir gdje su cijene visoke.

"Ako pričamo o novogradnji, ako je ona smještena na području zone tramvaja, cijene se kreću oko 4000 eura po metru kvadratnom. Ako pričamo o novogradnji iz zone autobusnog prijevoza, tu su cijene otprilike 3200 eura po kvadratu", ističe Martina Marajić, agentica za nekretnine.

No, uz sve te nekretnine na kopnu i na moru, investiranje u fondove i luksuzne automobile, četvorka je ostala s oko 850 milijuna kuna na računima, koje nisu uspjeli potrošiti.


Izdvojeno

Reci što misliš!