Vijesti / Ostalo

afera ina

Porezna objavila koliko je točno novca 'oprano' kroz nekretnine i automobile

Porezna objavila koliko je točno novca 'oprano' kroz nekretnine i automobile
Slavko Midzor/PIXSELL

Porezna uprava navodi kako je Ina oštećena za nešto više od milijardu kuna

O pranju novca u Ini oglasila se i Porezna uprava koja je na svojim službenim stranicama objavila priopćenje u kojem se navode detalji kako je funkcionirala ova "plinska hobotnica". Podsjetimo, uhićeni su direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić, prenosi RTL.

Porezna uprava navodi kako je Ina oštećena za nešto više od milijardu kuna. Navedene osobe su portuzakonito stekle imovinsku korist od oko 850 milijuna kuna, a između ostalog ulagali su ga uvozila i nekretnine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

​​"Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PN USKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznenu prijavu protiv pet fizičkih i jedne pravne osobe zbog više kaznenih djela iz područja gospodarstva. Naime, osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, osobno ili kao pomagači, počinile kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, kao i kazneno djelo pranja novca (čl. 246. i čl. 38. u vezi s čl. 329. i čl. 265. Kaznenog zakona).

Osnovano se sumnja da su prijavljene osobe, u razdoblju od lipnja 2020. do kraja kolovoza 2022., u transakcijama s prirodnim plinom na štetu trgovačkih društava pribavile imovinsku korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 848.053.098,12 kuna. Organiziranim djelovanjem kod društava prodavatelja plina, prijavljenom trgovačkom društvu kao kupcu neosnovano su osigurali povoljnu, fiksnu cijenu plina neovisno o promjenama cijene na energetskom tržištu. Tako kupljeni prirodni plin kontinuirano su prodavali inozemnom kupcu po tržišnim cijenama na relevantnim platformama za trgovinu plinom, na koji način je nastala šteta za trgovačka društva koja su plin prodavala u iznosu od 1.046.462.795,52 kuna.

Kako bi se stvorio privid zakonitog izvora sredstava, nepripadno stečena imovinska korist isplaćivala se u obliku dohotka od kapitala i pozajmica, a također se, putem bankovnog računa rodbinski povezane osobe, prikriveno isplaćivala osobi koja je imala ključnu ulogu u organizaciji i omogućavanju štetne prodaje plina. Potom se dio nezakonito stečenog novca ulagao u nekretnine i vozila čime su ostvareni elementi pranja novca od najmanje 15.499.635,38 kn.

Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije", kažu iz Porezne.

Ministar gospodarstva Davor Filipović sastao se danas s Upravom Ine međutim detalji sastanka nisu poznati. Prije njega ministar je dao izjavu u kojoj je naglasio kako će zatražiti izvanrednu reviziju plinskog poslovanja.


Izdvojeno

Reci što misliš!