Vijesti / Ostalo

KREĆE LI MASOVNA SOLARIZACIJA?

Vlada ukinula PDV na solarne panele: Evo koliko sad košta ugradnja i koliko ćete uštedjeti

Vlada ukinula PDV na solarne panele: Evo koliko sad košta ugradnja i koliko ćete uštedjeti
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Od sunčeve energije se proizvodi trenutno manje od jedan posto struje u Hrvatskoj

Tisuće i tisuće kuna godišnje mogli biste uštedjeti da struju dobivate od Sunca. Da može biti puno više od izvora D vitamina i uzroka opekotina shvatio je i Zdravko Mamić pa krenuo dizati farme Solarnih ćelija u Hercegovini, shvatili su to i u Deželi pa je njihov novi premijer obećao masovna ulaganja u nove solarne elektrane, a i u Hrvaškoj smo se krenuli solarizirati. Vlada Andreja Plenkovića ukinula je prošli tjedan PDV na panele i na ugradnju panela. Koliko košta ugraditi solarni panel na kuću, kada će vam se investicija isplatiti i koliko ćete uštedjeti?

Od kako je Vlada maknula PDV, svi su ludi za solarima, javlja RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Baš danas je došlo ne želim reći koliko mailova, samo po tome kako stižu mailovi vidimo da je interes povećan i da će toga biti sve više", kazala je Jasmina Novak, voditeljica projekta, Solvis.

Zbog toga strojeve u proizvodnji praktički i ne gase. Jedini proizvođač fotonaponskih modula u Hrvatskoj svoje je solarne ćelije prodao i Googleu. Sada sve manje poslove prosljeđuju dalje jer sami ne stižu.

"Podižemo sektor tako da te manje upite prosljeđujemo našim partnerima koji onda obrade taj upit po principu ključ u ruke, od projekta do realizacije. I to za sada jako dobro funkcionira", objašnjava Novak.

Nadaju se da će dobro funkcionirati i Vladina mjera ukidanja PDV-a koja će solare učiniti jeftinijima. Ono što je koštalo 35 tisuća kuna sada će koštati 26.250 kuna. Veća investicija, od oko 70 tisuća kuna, sada, 52 tisuće i 500.

A prije tri godine Ines je svoje solare platila oko 50 tisuća kuna. Povrat investicije očekuje kroz najviše osam godina.

"To je inverter. I on služi za pretvorbu iz istosmjerne s krova u izmjeničnu i davanje u mrežu, komunikacija s mrežom", objasnila je Ines Ban Kolić iz Zaprešića.

U mrežu daje višak koji proizvede. To onda može koristiti u mjesecima kada nema dovoljno sunčanih dana. Tako joj primjerice struju u veljači platila 163 kune, a u svibnju - 0.

Od sunčeve energije se proizvodi manje od jedan posto struje u Hrvatskoj. A solare na krovovima ima instalirano oko 1650 kućanstava.

"Kasnimo s tom tranzicijom. Jedna Švedska i Finska koje imaju daleko manji broj tih sunčanih sati godišnje imaju veću iskoristivost solarne energije nego mi", izjavila je Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i prirode.

Zna to i Ines koja se i sama bacila u solarni biznis. Prognozira da bi sada naručeni solari na krovovima mogli biti tek krajem zime.

"Stvar je u tome što je nedostatak veliki i opreme, nema lagera nekog velikog, materijali su otišli s cijenama dosta visoko. Trebat će neko vrijeme da se taj model implementira", poručuje Ban Kolić.

A treba i čekati Fond za zaštitu okoliša koji će na jesen podijeliti 50 milijuna kuna za obnovljive izvore energije u obiteljskim kućama i to je samo jedan od koraka do struje od sunca, svi se nadaju da će sada stvari krenuti puno brže.


Izdvojeno

Reci što misliš!