Vijesti / Ostalo

uživajte dok možete

Kraj vrućeg vala, slijedi kišno razdoblje

Kraj vrućeg vala, slijedi kišno razdoblje
Dubravka Petric/PIXSELL

Vremenska slika znatno se mijenja pa svakako uživajte još danas u suncu

Uvriježeno je mišljenje kako nakon Velike Gospe stiže smiraj ljeta, no ljetnih će prilika još biti, a današnjih se ne bi posramio ni sam vrhunac ljetne sezone. Naime, s juga kontinenta nam pristiže vrlo topao zrak, ali s južinom i prilično bogat saharskim pijeskom. Nebo zato danas neće biti posve vedro, već zamućeno.

 

Ovakva iznimna vrućina neuobičajena je na kopu za drugu polovicu kolovoza. U Zagrebu je su takvi toplinski valovi zadnjih 73 godine nakon Velike Gospe dogodili svega 8 puta. No, ovogodišnji je uistinu kratak, završit će već iduće noći, jer stiže značajnije pogoršanje i osvježenje sa zapada.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

ČETVRTAK

Ujutro i prijepodne pretežno, većinom i potpuno vedro. Vjetar na kopnu tek ponegdje slab jugozapadni, a na sjevernom, zatim i većem dijelu srednjeg Jadrana slabo do umjereno jugo, na otvorenome moru već i pojačano.

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima u početku još pretežno sunčano, ali prema večeri postupno uz porast naoblake. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, a temperatura većinom iznimno visoka oko 36-37 °C, lokalno čak i 38 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano, do kraja dana uglavnom uz tek visoke prozirne oblake. Vjetar slab pa će ovdje biti još neugodnije, često iznimno vruće.

U Dalmaciji prevladavajuće sunčano, a tek će navečer uz porast naoblake na sjevernom dijelu pojačati i jugo. Temperatura između 32 i 35 °C uz obalu, a u zaleđu ponegdje do 37 °C.

Oko sjevernog Jadrana već sredinom dana počet će se skupljati sve više oblaka uz jačanje južine. Rijetko može pasti koji kraći pljusak, a onda se i jače nevrijeme očekuje kasno navečer i u noći na petak, najprije na zapadu i sjeveru Istre. Vrlo vruće, a podjednako neugodno, ako ne i još neugodnije u gorju.

IDUĆIH DANA NA KOPNU

U petak na kopnu osjetno svježije i vrlo nestabilno. Već u noći povremena kiša, pljuskovi i grmljavina, lokalno izraženiji. Barem djelomično razvedravanje za vikend, ali ne još sasvim stabilno pa valja očekivati pokoji pljusak, osobito tijekom subote. Uz sjeverac još malo svježije, ali uobičajeno toplo za doba godine.

IDUĆIH DANA NA MORU

Nevere se u petak uz naglo okretanje vjetra očekuju na sjevernom i srednjem Jadranu, dok će na jugu biti znatno rjeđe, a ponegdje će čak ostajati suho. Od subote sunčanije, vrlo rijetko koji pljusak, ali manje vruće, od nedjelje prolazno s burom i tramontanom.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!