Vijesti / Ostalo

model goriva?

Mlijeko postaje luksuz: Cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati

Mlijeko postaje luksuz: Cijena po litri prelazi 10 kuna, a svi se pitaju hoće li i tu država intervenirati
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Litra svježeg mlijeka košta rekordnih 10 kuna. Kupci šokirani, mljekari ogorčeni, otkrili smo što će država

Poskupljenja na sve strane, a evo i najnovijeg. Cijena mlijeka u trgovinama nevjerojatnih 10, pa čak i više kuna za litru.

 

Zbog ovoga negoduju ne samo samo kupci, već i mljekari kojima od 10 kuna ide samo 3, kolika je otkupna cijena. Najveći dio kolača ide prerađivačima i trgovcima donosi RTL.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mljekari, poput Stjepana Štabi iz okolice Ludbrega za mlijeko dobivaju najmanje u Europskoj uniji. Otkupna cijena je 3, 3 kune i 10 lipa. Ljute se na prerađivače i trgovce koji na njima zarađuju.

"Dobro, moraju oni nešto zaraditi, a li ne moraju zaraditi više nego mi koji to proizvedemo. Oni računaju samo za sebe, da imaju velike zarade, a za nas ne mare", govori Stjepan, vlasnik OPG-a.

Na litri mlijeka koja košta 10 kuna, stvari stoje ovako: samo 30 posto ili 3 kune idu mljekarima, čak 65 posto ili 6 i pol kuna prerađivačima i trgovcima, a tu je i PDV od 5 posto ili 50 lipa.

Stručnjaci ipak upozoravaju da prerađivači i trgovci imaju sve veće troškove, ali da se ne može poreći kako je proizvođačima najteže.

Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivredu tvrdi: "To se vidi da je njima zapravo i najteže i da oni imaju najmanji dio kolača i s toga najveći dio proizvođača mlijeka zatvara svoje proizvodnje i pokušava se preorijentirati na neke druge vrste proizvodnje".

Mljekar iz priče već nagodinu planira odustati od proizvodnje mlijeka.

"Budemo se prestali baviti kad potrošimo ovu hranu kaj imamo, sijeno i to i onda ćemo prekinuti. Livade što imamo sa sijenom i lucernom ćemo izoraditi i onda ćemo posijati kukuruz ili pšenicu, time ćemo se baviti", kaže.

A koji je plan države? U cijenu mlijeka neće intervenirati kao što je nedavno bilo s gorivom.

"Slijedom činjenice da smo članica EU koja je obavezna dijeliti i poštovati zajedničku tržišnu politiku, nacionalnim mjerama se ne predviđa reguliranje cijena mlijeka, dok je Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata donesena na temelju članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata", rekli su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Upite je RTL poslao i u dva najveća trgovačka lanca, nisu im odgovorili osim što su neslužbeno rekli da najveći dio kolača ide prerađivačima, a ne njima. Ako se stvari ovako nastave, mlijeko, do nedavno osnovna namirnica postat će luksuz.


Izdvojeno

Reci što misliš!