Vijesti / Ostalo

uranili

Dva velika trgovačka lanca već ovog tjedna kreću s iskazivanjem cijena u eurima

Dva velika trgovačka lanca već ovog tjedna kreću s iskazivanjem cijena u eurima
Apidech Ninkhlai/123rf.com

Dvojno iskazivanje cijena za sve trgovce će u Hrvatskoj postati obavezno od 5. rujna

"Nastavno na odluku Vijeća Europske unije o fiksnom tečaju konverzije kuna u eure, Konzum će u svim svojim prodavaonicama iskazivati cijene u obje valute i prije zakonskog roka", obavijestili su iz tog trgovačkog lanca.

Dvojno iskazivanje cijena i usluga u njihovim prodavaonicama kreće već od ovog tjedna. Ističu da će na taj način, "i prije službene obveze o dvojnom iskazivanju cijena koja stupa na snagu 5. rujna, svi kupci u Konzumovim prodavaonicama imati uvid u cijene proizvoda i u novoj valuti koju Hrvatska uvodi s prvim danom 2023. godine."

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

I nisu jedini. Dm je sa dvojnim iskazivanjem cijena krenuo danas. Kažu kako su htjeli kupcima omogućiti "duži prijelazni period i lakšu prilagodbu na euro kao novu službenu valutu Republike Hrvatske."

Konzum počeo prikazivati cijene i u eurima Fotogalerija

"'Moj dm' cijene su već iskazane u eurima i u kunama, dok uvođenje dvojnog iskazivanja cijena u prodavaonicama dm-a započinje u ponedjeljak, 18. srpnja. U svih 168 prodavaonica dm-a cijene proizvoda bit će iskazane u eurima i kunama najkasnije do 1. kolovoza", priopćili su.

Iz dm-a također dodaju da se za preračunavanje kuna u eure koristi isključivo fiksni tečaj konverzije u punom brojčanom iznosu, a iznos dobiven nakon preračunavanja zaokružuje se na dvije decimale primjenom matematičkog pravila zaokruživanja.

"Svi će artikli u Konzumu imati cijenu iskazanu u kunama i u eurima te iznos fiksnog tečaja konverzije koji iznosi 7,53450 kuna za euro, a promjena svih etiketa u Konzumovih više od 600 prodavaonica bit će napravljena do kraja srpnja", dodaju.


Izdvojeno

Reci što misliš!