Vijesti / Ostalo

TKO TO MOŽE PLATITI?

Usred inflacije, mnogi ulažu u nekretnine, a cijene stanova i dalje samo rastu

Usred inflacije, mnogi ulažu u nekretnine, a cijene stanova i dalje samo rastu
Jurica Galoic/PIXSELL

Kupci najviše traže dvosobne ili trosobne stanove po cijeni do 150 tisuća eura

390 tisuća eura za 112 kvadrata luksuznog stana na zagrebačkom Maksimiru! Prosječni građani mogu samo gledati. No, bez obzira na cijenu, svaka nekretnina ima svog kupca, javlja RTL.

"Stanovi koji se najviše gledaju su stanovi do 150 tisuća eura što si mlade obitelji većinom mogu priuštiti, to su uglavnom dvosobni ili trosobni stanovi", kaže za RTL Lucijan Šuško, agent za nekretnine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A upravo takvih na tržištu najviše nedostaje. Cijena na dobroj lokaciji u novogradnji dosegnula je cijene u Dubaiju.

"To je luda kuća, ja mislim da je to skoro pa nemoguće", kaže Ante iz Zagreba.

"Mislim, to je prestrašno! Bilo bi dobro kada bi poslodavac podigao plaće i da smo na istom", kaže Antonija Njavro iz Zagreba.

U cijeloj Europskoj uniji porasle su cijene kvadrata, no u Hrvatskoj je rast iznad prosjeka. U prvom kvartalu cijene su za 13,5 posto veće nego u istom razdoblju lani, najsnažniji je to rast u više od 15 godina.

"Tu nam i dalje Split vodi s cijenom većom od 3000 eura po kvadratu, zatim slijedi Zagreb s cijenom od 2300 eura po kvadratu, Rijeka s nešto više od 1800 eura, dok u Osijeku cijena prijelazi 1000 eura po kvadratu", kazuje agent Šuško.

"Potražnja sustavno raste, nedovoljan je broj kvadrata koji dolaze na tržište, naročito u novogradnji i naročito u Zagrebu koje je dominantno stambeno tržište i taj porast je bio za očekivati", priča Vedrana Likan, stručnjakinja za investicije.

Cijenu kvadrata dodatno dižu i preprodavači.

"Čim neka cijena raste, špekulanti se ubacuju u taj posao, jer danas ako kupe po 100, a sutra mogu prodati po 110 – oni to gledaju kao robu i zaradu, a ne kao socijalnu i ljudsku potrebu", kaže Ljubo Jurčić, ekonomski analitičar.

Kako bi se zaustavilo divljanje cijena, a i da bi put do vlastitih kvadrata bio lakši, stručnjaci predlažu ukidanje PDV-a na kupljenu nekretninu.

"Voljeli bismo isto tako vidjeti da se ukine porez na prvu transakciju, svatko od nas pri transakciji stambenih ili bilo kojih drugih nekretnina plaća porez na transakciju i ukoliko bi došlo do ukidanja ili znatnog smanjenja vidimo to kao jedan od pozitivnih efekata za stambeno tržište", kaže stručnjakinja Likan.

Procjene su da će rast cijena kvadrata svoj vrhunac dosegnuti krajem godine. Novca očito ne nedostaje – a tko nema, posuđuje ga. Za sada još uvijek po niskim kamatama.

"Ja osobno da danas moram kupiti, ne bih mogla kupiti. Nikako, vjerojatno neki dodatni posao naći, ili uz pomoć obitelji", kaže Blaženka Lukačić iz Zagreba.


Izdvojeno

Reci što misliš!