Vijesti / Ostalo

ogroman skok

Plinske boce za domaćinstva u godinu i pol poskupile su čak 70 posto

Plinske boce za domaćinstva u godinu i pol poskupile su čak 70 posto
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Iz Ine poručuju da je nezahvalno prognozirati hoće li biti daljnjih poskupljenja

Boca plina za kućanstva zapremine deset kilograma u godinu i pol dana poskupjela je gotovo 70 posto. Početkom 2021. cijena se kretala od 100 do 105 kuna dok sad plin u boci na Ininim benzinskim postajama u prosjeku košta oko 167 kuna, donosi tportal.

U bocama koje koristimo za kuhanje nalazi se ukapljeni naftni plin (UNP) – mješavina propana i butana - koji se dobiva rafinerijskom preradom nafte ili prilikom proizvodnje prirodnog plina. Zato cijena UNP-a prati kretanja na tržištu nafte i plina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

'Snažan rast cijena plina i nafte na svjetskim tržištima utječu i na rast međunarodne kotacije za ukapljene naftne plinove na osnovu koje kotacije se izračunava maloprodajna cijena plina u boci (UNP). Kotacija je u kontinuiranom porastu od sredine 2020. godine, što utječe na sadašnje razine maloprodajnih cijena koje su 37 posto više u odnosu na lipanj 2021.', objasnili su iz Ine.

Također su naglasili kako se ostali troškovi na temelju kojih se kreira maloprodajna cijena – distribucija, punjenje plina u boce, održavanje boca i ostalo – nisu osjetno mijenjali.

Cijena boce od 7,5 kg trenutno je oko 125 kuna, 10 kg je 167 kuna, a ugostitelji bocu od 35 kg sad kupuju za 582 kune. Hoće li dalje rasti cijena, iz Ine odgovaraju da je nezahvalno predviđati.


Izdvojeno

Reci što misliš!