Vijesti / Ostalo

TOPLINSKI VAL

U Hrvatsku stiže saharski zrak koji je užario Europu: Danas iznimno vruće, a onda opet tuča?

U Hrvatsku stiže saharski zrak koji je užario Europu: Danas iznimno vruće, a onda opet tuča?
Ivica Benić/SiB.hr

U utorak u sjevernim krajevima unutrašnjosti kratkotrajna brza promjena vremena povezana s prolazom hladne fronte sjeverno od Alpa. Uz pad temperature mogući su pljuskovi i grmljavina te jaki udari vjetra, ali i tuča u Podravini, Slavoniji i Baranji

Pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće, prognoza je za ponedjeljak Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Prema večeri i u noći u sjevernim predjelima umjerena naoblaka, a postoji i vjerojatnost za lokalne pljuskove s grmljavinom, najprije u središnjim, zatim i istočnim krajevima. Najviša temperatura zraka od 29 do 34 Celzijeva stupnja.

Meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak navodi kako se anticiklonalno polje visokog tlaka postupno se premješta prema istoku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Topli saharski zrak, koji je uzrok toplinskog vala koji je zahvatio Španjolsku i Francusku, premješta se prema istoku te i nad našim krajevima temperatura zraka raste. Hladni nestabilan zrak koji prodire s Atlantika proteže se nad središnjom Europom sjeverno od Alpa. Na granici toplog i hladnog zraka dolazi do jakog razvoja frontalne naoblake praćenih grmljavinom, pljuskovima te udarima vjetra. Zona nestabilnosti u obliku hladne fronte premještat će se sjeverno od Alpa i samo manja količina nestabilnog zraka prodrijet će nad naše kontinentalne krajeve", navodi Lipovšćak za N1.

Meteorolog navodi kako će se danas uz obilje sunca živa u termometru popeti i do 36 stupnjeva, dok će na Jadranu biti oko 32. Puhat će slab, a u planinama umjeren jugozapadni vjetar. U noći na utorak naoblačenje sa sjeverozapada zahvatit će sjeverne krajeve unutrašnjosti. U utorak u sjevernim krajevima unutrašnjosti kratkotrajna brza promjena vremena povezana s prolazom hladne fronte sjeverno od Alpa. Uz pad temperature mogući su pljuskovi i grmljavina te jaki udari vjetra. U Podravini, Slavoniji i Baranji moguća je i tuča. U nastavku tjedna u unutrašnjosti nestabilno s grmljavinskim pljuskovima izraženijim u četvrtak i petak.

Osijek u sljedećih sedam dana:Izvor: Yr.no

Rashladite svoj dom, klonite se vrućine, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, pomognite drugima - samo su neke od preporuka kako se zaštititi od velikih vrućina.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod - upozorenje na toplinske valove.

Pri Ministarstvu zdravstva izrađen je Protokol o postupanju i preporuke za zaštitu od vrućine, a koji uključuje potrebne postupke za pripravnost i djelovanje na nacionalnoj i lokalnoj razini u slučaju opasnosti od toplinskog vala, ali i preporuke za smanjenje rizika kako za pojedince, tako i u institucionalnim uvjetima.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak, tjedan počinje pretežno sunčanim vremenom, a u većini krajeva bit će i vruće, ponegdje s najvišom dnevnom temperaturom do 34 stupnjeva Celzijusovih.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti, a za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova. Građanima se savjetuje da rashlade tijelo i piju dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije. Preporuka je piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Subota na Kopiki Fotogalerija

Treba izbjegavati izravan boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima, dok se osobe koje rade na otvorenom trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.

U najtoplijem dijelu dana treba izbjegavati izlazak na otvoreno i fizički rad, a preporučuje se i redovno korištenje sredstava sa zaštitnim faktorom. Građani trebaju nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala i zaštititi glavu od sunca, a prostor u kojem žive trebaju rashladiti koristeći hladniji noćni zrak. Danju treba zatvoriti prozore i spustiti rolete te isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu. Posebno se upozorava da se djecu i životinje ne smije ostavljati u parkiranom vozilu.


Izdvojeno

Reci što misliš!