Vijesti / Ostalo

novi koncept predškole

Od 2024. i u Hrvatskoj obavezno devetogodišnje obrazovanje? Najveća promjena za predškolce

Od 2024. i u Hrvatskoj obavezno devetogodišnje obrazovanje? Najveća promjena za predškolce
Ilustracija/PIXSELL

Pritom bi predškolci imali obvezu boravak u vrtićima kontinuirano pet dana u tjednu od rujna do lipnja, umjesto dosadašnjih maksimalno tri sata dnevno kroz četiri mjeseca

Obrazovna vlast u Hrvatskoj, u pokušajueđenja trendova europskih država u kojima se program obavezne predškole računa kao početak obaveznog obrazovanja, planira uvesti novi koncept predškole, piše  Jutarnji list.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, u planu je obaveznu satnicu predškole povećati sa sadašnjih 150 do 250 sati na oko 500 do 700 sati kroz čitavu pedagošku godinu prije upisa djeteta u osnovnu školu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritom bi predškolci imali obvezu boravak u vrtićima kontinuirano pet dana u tjednu od rujna do lipnja, umjesto dosadašnjih maksimalno tri sata dnevno kroz četiri mjeseca (oni koji ne pohađaju redovni program vrtića).

Program predškole u Hrvatskoj obavezan je od 2013. godine, no kako kažu u Ministarstvu, slijedom europske prakse nužno ga je unaprijediti jer ne zadovoljava standarde obaveznosti i ne ulazi u Eurydice statistiku obaveznog obrazovanja.

Zato je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja EU s osmogodišnjom obaveznom školom. Pritom, kao i BiH, ima tzv. part-time program predškole. Uvođenjem ful-time predškole Hrvatska cilja produljiti obavezno obrazovanje na devet godina.

Cilj je snažnije povezati rani i predškolski odgoj s osnovnoškolskim, pri čemu nam kao primjer mogu poslužiti Finska, Norveška i susjedna Slovenija, kažu u Ministarstvu.


Izdvojeno

Reci što misliš!