Vijesti / Ostalo

za inflaciju nitko ne mari?

U Hrvatskoj odmara 470 tisuća turista: Već je sigurno, bit će ovo rekordna sezona!

U Hrvatskoj odmara 470 tisuća turista: Već je sigurno, bit će ovo rekordna sezona!
Grgo Jelavić/PIXSELL

U lipnju imamo već šest milijuna noćenja, a to je rast od čak pet posto u odnosu na isti dio lipnja rekordne 2019.

Počelo je! Prve kolone prema moru najavljuju novu rekordnu sezonu. Imamo i podatke koji to potvrđuju. U lipnju već šest milijuna noćenja, a to je rast od čak pet posto u odnosu na isti dio lipnja rekordne 2019, javlja RTL.

Samo danas u Hrvatskoj odmara 470 tisuća turista. Metar po metar, puže se cestom prema moru. U kojem god pravcu se pogleda, jasno je da se tisuće ljudi iz unutrašnjosti žele dokopati odmora. Na Lučkom jutros prve kilometarske kolone.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Svaki put, svake godine jedno te isto'', komentirala je građanka.

U kojoj su ljetne temperature pa je spas u moru. Zato su plaže na crikveničkoj rivijeri krcate. U Selcu je tolika gužva da se nema gdje staviti ručnik.

''Savršeno, ljeto kreće, to je to!'', rekao je turist.

Bijeli pijesak i tirkizno more dobitna su kombinacija.

''Ovo je raj na zemlji'', komentirao je turist.

Zadovoljni su i privatni iznajmljivači. Kada su ispred apartmana roštilj, ležaljke i bazen lako je naći gosta.

„Mi smo puni od 4.6. do negdje 15.9. za sad, još imamo upite, cijena je sada u predsezoni 30 posto jeftinija“, rekao je Antun Štivić, vlasnik apartmana u Selcu.

Na Kvarneru je oko 90 tisuća gostiju, što je nastavak odlične predsezone.

„U šestom mjesecu, ovih zadnjih nekoliko tjedana imamo stalno povećanje u broju noćenja u odnosu na tu rekordnu 2019.-u od nekih dvadesetak posto“, kazala je Irena Perišić Živadinov, direktorica Turističke zajednice Kvarnera.

Na Kvarneru najviše kreveta, čak trećinu, ima otok Krk. Resort u Njivicama pun je gostiju. Hotel s 375 soba iduća četiri dana baza je daruvarske obitelji.

„Cijena je u redu, oko 150 eura je po danu za nas četvero, znači polupansion, doručak i večera“, izjavio je Danijel Pretula iz Daruvara.

„Sa završetkom školske godine službeno kreće sezona u punom jeku, jako smo dobro popunjeni, 85 % u lipnju, preko 95 % sadašnje prognoze za srpanj i kolovoz tako da svi indikatori ukazuju na to da bi sezona trebala biti rekordna“, izjavio je Igor Martinčić, direktor hotela u Njivicama.

U resortu je 80 luksuznih vila koje su pune do polovine rujna. Ista situacija je u mobilnim kućicama. Djeca tu imaju dodatni razlog za veselje!

''U Hrvatsku dolazimo 7-8 godina, sve nam je ovdje dobro, ljudi, hrana, a tu smo uzeli izvrsnu mobilnu kućicu s bazenom'', kazao je Gottfried Lang iz Austrije.

Uživaju turisti na Kvarneru, kao i u Splitu. Unatoč vrućini na rivi je gužva, terase kafića su pune, a od sparine i težine prtljage za predah se koristi svaki komadić hlada!

„Prvi dojam je da je sve predivno, možete vidjeti puno otoka u daljini, čini se da nisu stvarni, kao da su fotošopirani, skroz ludo. More je nevjerojatno čisto i plavo, divno, a išli smo i u povijesni obilazak palače što je bilo impresivno'', komentirala je Mariana Cabeda iz Portugala.

„Odavde je lako doći na otoke koji imaju predivne plaže'', rekla je Joana Tavares iz Portugala.

Zato su u splitskoj luci gužve. Počele su jučer poslijepodne pa su, kao i danas uvedene izvanredne linije.

„Trajekti za Vis rasprodani, trajekti za Starigrad odlično popunjeni, što se tiče vikenda, produženog vikenda kroz ova 4 dana očekujemo preko 50 tisuća putnika, preko 11 tisuća vozila, tako“, kazala je Jelena Ivulić, voditeljica agencije Jadrolinije u Splitu.

Gužvi ima, velikih zastoja još ne! I to će doći! Polako, ali sigurno plovi se prema top sezoni.

Prihodi na autocestama veći za 84 milijuna kuna  nego 2019.

"Na današnji dan, promet je za 3,6 posto veći. Riječ je o prolasku 60-70 tisuća vozila više. Poklopili su se praznici i sa susjedima, a veseli i podatak da je dosta i domaćeg stanovništva", tvrdi Ivan Ribičić, direktor Sektora za naplatu cestarina HAC


Izdvojeno

Reci što misliš!