Vijesti / Ostalo

teška vremena

Inflacija u svibnju u Hrvatskoj iznosila čak 10.8 posto! Najviše poskupio prijevoz

Inflacija u svibnju u Hrvatskoj iznosila čak 10.8 posto! Najviše poskupio prijevoz
Marko Lukunić/PIXSELL

Cijene hrane išle su gore za 15 posto

Inflacija u Hrvatskoj probila je dvoznamenkastu brojku i na kraju mjeseca svibnja iznosila je 10,8 posto! 

Kako je objavio Državni zavod za statistiku, najviše su u godinu dana poskupjeli hrana i bezalkoholna pića - 15 posto, prijevoz 19 posto, usluge u restoranima i kafićima 12 posto, a odjeća i obuća oko 9 posto. Stanovanje, odnosno režije - voda, struja, plin i ostala goriva poskupjeli su za 9,2 posto

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U svibnju su pak cijene u odnosnu na travanj u prosjeku su više za 1,4 posto, dok su u odnosu na svibanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku više za 10,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+3,94 postotna boda), Prijevoz (+2,80 postotnih bodova), Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva (+1,55 postotnih bodova) te Odjeća i obuća (+0,52 postotna boda), piše RTL.

Ministar Marić komentirao inflaciju: ''Nije lako predviđati. Moramo biti spremni na sve''

"Objavljen je podatak o godišnjoj inflaciji od 10,8 posto. Podatke za sve zemlje članice još nemamo. Kako smo i prije govorili iz mjeseca u mjesec, tijekom prve polovice godine ćemo pratiti i vidjeti trendove daljnje ubrzavanja inflacije i to se događa od siječnja do danas. Nije lako predviđati za drugu polovicu godine. Vidjeli se da i Europska središnja banka je prije nekoliko dana reagirala i najavila povećanje referentnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova u srpnju, a isto je tako najavila da će vrlo vjerojatno u rujnu ponovo ići s dizanjem kamatnih stopa međutim ostavila je otvorenu mogućnost koliko će to povećanje biti", poručio je Marić.

"To nam govori koliko je kompleksna situacija i teško je predviđati i donositi jednoznačne odluke", kazao je.

Upitan je što će država još učiniti i hoće li možda ponuditi još jedan paket mjera.

"Znate i sami, kao što je bio slučaj kod onog prvog paketa, uz to bilo je i nekoliko izdvojenih mjera i u međuvremenu prije svega za pogonska goriva. I sada govorim sve ovisi o razvoju situacije i o mogućnostima koje imamo uzimajući u obzir tržišne principe, sukladno tome ćemo dalje donositi određene odluke. Postoji jako puno inicijativa, svakodnevno stižu razni dopisi i sve to uzimamo u obzir, ali mi moramo gledati širu sliku. Pratimo što rade druge zemlje. Izjave čelnika raznih zemalja i ministara financija nisu jednoznačne. Neki pozivaju na daljnje odgovore, a neki na okolnosti i ovu vrstu neizvjesnosti", poručio je.


Izdvojeno

Reci što misliš!