Vijesti / Ostalo

izmjene zakona

Plenković: "Za više od 155 tisuća korisnika obiteljska mirovina povećat će se za oko 500 kuna"

Plenković:
Igor Soban/PIXSELL

Premijer je kazao da izmjene predstavljaju iskorak u mirovinskom sustavu koji nije omogućavao do sada isplatu dvije mirovine

Premijer Andrej Plenković predstavio je na konferenciji za novinare zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina. Uz predsjednika Vlade bili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

Premijer je kazao da je Vladi održivost mirovinskog sustava uz povećanje adekvatnosti mirovina jedan od glavnih ciljeva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premijer je kazao da izmejene Zakona o mirovinskom osiguranju stavljaju posebna naglasak na korisnike obiteljskih mirovinima.

"Omogućujemo im pravedniji izračun mirovine kao i korištenje dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine. Samo ovim izmjenama obuhvatit ćemo gotovo 300 tisuća umirovljenika za što ćemo u 2022. izdvojiti više od 1,1 milijardu kuna", kazao je premijer.

Kazao je i da će veliki broj umirovljenika ostvariti povećani mirovinski prihod.

"Za više od 136 tisuća korisnika, obiteljska mirovina će se povećati za 10 posto, za oko 250 kuna prosječno. Ukupno je to oko 365, 370 milijuna kuna", kazao je premijer.

Premijer je kazao da je poseban prioritet smanjenje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti korisnika obiteljske mirovine.

"Izmjenom zakona omogućujemo korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika. Ovom izmjenom, početkom iduće godine za više od 155 tisuća korisnika obiteljskih mirovina, ukupna mirovina povećat će se u prosjeku za oko 500 kuna mjesečno. Ta mjera u proračunu će koštati oko 750 milijuna kuna u 2023.", kazao je premijer.

Kazao je i da izmjene predstavljaju iskorak u mirovinskom sustavu koji nije omogućavao do sada isplatu dvije mirovine.

"Mirovine će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena", kazao je.

"Od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1,5 posto", kazao je.

Premijer je kazao i da je od početka prve Vlade prosječna penzija povećana za petinu, a najniža za četvrtinu.

"Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4.4 milijarde kuna", kazao je premijer.

Kazao je kako je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina.

"Imamo 1622.000 osiguranika, to omogućava veću održivost i sigurnost", kazao je.

Ministar Piletić kazao je da izmjene zakona o mirovinskom osiguranju trebaju nastupiti 1.1.2023. godine.

"Tri su ključne promjene, povećanje osobne mirovine, omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu i povćeanje najniže mirovine za ukupno 3 posto", kazao je.

"Obiteljske mirovine povećat će se za 10 posto, prosječno je to 250 kuna u 2023. To želimo postići povećanjem mirovinskog faktora. Ukoliko imamo jednog korisnika obiteljske mirovine, faktor s 0.70 ide na 0.77, ako su dva korisnika obiteljske mirovine s postojećih 80 ide na 88 posto, a za korisnike obiteljske mirovine gdje imamo 3 ili više članiva ide s postojećih 90 na 100 posto", kazao je.

"Druga važna promjena je omogućiti korištenje dijela mirvoine preminulog supruga, obiteljske mirovine uz osobnu mirovinu. Procjenjuje se da će u prvoj godini primjene ove mjere biti obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika. Do sada nije bilo po zakonu o mirovinskom osiguranju bilo moguće koristiti dvije mirovine paralelno. Usklađujući se s europskom praksom to je omogućeno", kazao je.

"Osoba koja koristi dio obiteljske mirovine, uvjet je da treba imati navršenih 65 godina starosti i biti jedini korisnik obiteljske mirovine", kazao je Piletić.

"Iznos dijela obiteljske mirovine određuje se predloženim izmjenama i dopunama zakona u visini od 27 posto od obiteljske mirovine, s tim da se propisuje najviši i najniži iznos. Najviši iznos dijela obiteljske mirovine, predlaže se da to bude 80 aktualnih vrijednosnih mirovina, to je 5850 kuna, kumulativno osobna i dio obiteljske mirovine ne bi moglo prijeći taj iznos", kazao je Piletić.

Kazao je i da se donošenjem zakona očekuje da će biti provedena indeksacija mirovina.

"Ovaj iznos će biti nešto veći, pa da i pređe iznos od 6 tisuća kuna", kazao je.

"Najniži dio obiteljske mirovine predviđa se da bude 3 aktualne vrijednosti mirovine, što bi po postojećoj vrijednosti iznosilo 219 kuna. I taj iznos će porasti kad zakon stupi na snagu", kazao je.

"Treća izmjena je postupno povećanje najniže mirovine za 287.000 umirovljenika. Očekujemo da to bude 1,5 posto, a onda 1.1.2025. još 1,5 posto. Ukupno za ove tri mjere 4,4. milijarde kuna do 2025. godine", kazao je ministar.

Zastupnik Silvano Hrelja kazao je da je zadovoljan s tim da su vidjeli stvarno stanje obiteljskih mirovina i na temelju toga došli do kompromisa.

"Ovaj model je kompromis između pravičnog i solidarnog u mirovinskom sustavu jer solidarnost nije daj onome koji ima manje, nego je solidarnost u osiguranju u slučaju starosti i bolesti što je puno značajnija dimenzija od čiste pravičnosti u mirovinskom sustavu", kazao je.

"Nisam euforičan, ali sam zadovoljan s time jer su ovo primjereni koraci onog što smo politički dogovorili da ćemo napraviti i onog što je ministarstvo planiralo napraviti na bazi obiteljskih mirovina", kazao je Hrelja.

"Model je poprilično pojednostavljen, prihvatljiv i bit će razumljiv. Možda ne na prvu, ali kad vidite prve računice, račun isplativosti će biti jednostavan", kazao je.

Kazao je i da je hrvatska blizu slovenskog modela.

"Oni su startali s 15 posto obiteljske mirovine i imaju napore da to podignu, mi startamo s 27 i rekli smo da je to nešto primjereno našoj situaciji i mogućnostima", kazao je.

Hrelja je kazao da su svi na dobitku i to najmanje od 10 posto.

Na pitanje koliko je korisnika i obiteljske i minimalne mirovine, Hrelja je kazao da je obiteljskih 50 tisuća među minimalnima, a ministar Piletić: "Dobar dio će se preklapati. Možemo očekivati da uz rast minimalnih od 1,5 a ukupno 3, će biti puno veći broj onih koji će biti obuhvaćeni kroz ove tri izmjene."

Piletić je kazao da se obiteljska i minimalna mirovina povećavaju po automatizmu, dok će za mirovine koje se tiču dijela mirovine supružnika, ljudi morati sami podnijeti zahtjev.

Hrelja je kazao da ne uvode pravo primanja u mirovinski sustav dvije mirovine.

"To je dio mirovine po preminulom koji će biti integriran u jednu mirovinu i zajednički će se usklađivati", kazao je Hrelja.

"Najviše što smo mogli smo pojednostavili model", dodao je Hrelja.

"Svi sadašnji korisnici s 1. siječnja će dobiti povećanje od 10 posto pa će ići poslije u proceduru, kao korisnici najniže mirovine koji će s 1. siječnja dobiti 1,5 posto povećanje. Nije puno ali veseli", kazao je Hrelja.


Izdvojeno

Reci što misliš!