Vijesti / Ostalo

izmjene zakona

Kacige će morati nositi svi vozači romobila, a uvode se i kazne za nošenje slušalica

Kacige će morati nositi svi vozači romobila, a uvode se i kazne za nošenje slušalica
Ivica Benić/SiB.hr

Slušalice će vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva smjeti koristiti samo na jednom uhu

Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova branio je jučer u Saboru konačni tekst izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama rekavši kako mu je cilj smanjiti broj prometnih nesreća, a istaknuo je i da se liječnicima ne uvodi nikakva nova obveza.

„I sada je važećim odredbama zakona propisano da svi liječnici, ne samo liječnici obiteljske medicine nego i specijalisti i privatni liječnici, imaju obvezu dostavljati MUP-u obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja koje utječe na sposobnost sigurnog upravljanja vozilom”, kazao je Katić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pojasnio je da je izmjena predložena kako bi se izbjeglo slanje vozača na obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda zbog privremenih zdravstvenih stanja u kraćem trajanju, najdulje do šest mjeseci, a koja utječu na sposobnost upravljanja vozilom.

U slučajevima kada je zdravstveno stanje vozača teže narušeno ili vozač ima određeni stupanj invalidnosti on će i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda, dodao je Katić.

Novosti koje donose zakonske izmjene su i reguliranje sudjelovanja u prometu osobnih prijevoznih sredstava, kao što su električni romobili, električni monocikli, segwayi i slično.

romobil romobili
opasna vožnja Osječki trojac s kormilarom na električnom romobilu

Ta vozila moći će se kretati biciklističkim stazama a kada one ne postoje površinama namijenjenim za kretanje pješaka. U slučaju manje vidljivost vozači tih vozila, koji ne smiju biti mlađi od 14 godina, morati će nositi reflektirajući prsluk ili neku drugu reflektirajuću odjeću te imati upaljeno svijetlo.

Zaštitne kacige morati će nositi svi vozači takvih vozila, a ne samo mlađi od 16 godina, na vozilu će se smjeti prevoziti samo jedna osoba. Slušalice će vozač bicikla i osobnog prijevoznog sredstva smjeti koristiti samo na jednom uhu, naveo je Katić.

električni romobil
bicikli i romobili Skupo vam je gorivo? Postoji alternativa: Za 4 kune prijeđu 100 kilometara

Kazna za nošenje slušalica na oba uha uvodi se po prvi puta i iznositi će 300 kuna, dodao je.

Izmjene zakona donose i povećanje novčane kazne za prekršaj neprilagođene brzine sa sadašnjih 500 na 1.000 kuna.


Izdvojeno

Reci što misliš!