Vijesti / Ostalo

zabranjeno voće

Je li voće koje kupujemo i jedemo krcato otrovnim pesticidima?

Je li voće koje kupujemo i jedemo krcato otrovnim pesticidima?
Duško Jaramaz/PIXSELL

Kad uzmete griz jabuke ili se slastite jagodama možda mislite - ajme, kako dobro radim svome tijelu i krvnim žilama, a zapravo biste trebali misliti koliko ste toksina i otrova danas pojeli i kako ste pesticidima nahranili svoje tijelo

Kupine, breskve, jagode, trešnje, jabuke, marelice… Tako sočne, tako mirisne. No, ne baš i tako zdrave - jer upravo je u tom voću pronađeno najviše pesticida, piše RTL.

"Gospođo, sve se tretira. Nema šta da se ne tretira, jer da se ne tretira… Ali mi smo u Udruzi i moramo nositi jagodu na analizu i na kontrolu", tvrdi vlasnica OPG-a Đurđica Cvetko. Objašnjava da je sve to normalno i "na biobazi", te da ne postoji problem dok je u dopuštenim količinama.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da se europsko voće previše šprica, pokazala je studija Zabranjeno voće. Provela ju je neprofitna udruga Pesticide Action Network. I nedavno istraživanje je pokazalo da je trećina europskog voća puna pesticida. Građani se s razlogom pitaju - kakve je kvalitete voće koje kupuju?

U Hrvatskoj su pesticidi pronađeni u 15 posto uzoraka. Najviše ih je u Belgiji, zatim u Irskoj i Francuskoj, a najmanje na Islandu i u Latviji.

Jedna je osječka tvrtka pravi lovac na otrove u hrani. Na vrata im kucaju predstavnici trgovačkih lanaca, OPG-ovi, ali i obični građani. Svi žele provjeriti kakvo voće i povrće jedu.

"Ono što smo mi dosadašnjim analizama utvrdili, to je jako mali broj uzoraka koji je imao neke određene aktivne tvari. To su uglavnom bili herbicidi, fungicidi, insekticidi. Ali unutar maksimalno dozvoljenih kriterija, odnosno MDK vrijednosti", kazala je rukovoditeljica laboratorija Mara Tilman.

Svemir Kos ima 16 sorti i oko 1400 stabala trešanja. U tijeku je berba, a svi su mu plodovi, kaže, tretirani ali u dozvoljenim količinama koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede.

"Apsolutno kako je propisano jer podliježemo kontrolama. Odvede se na ispitivanje i ne daj Bog da je kakvo nedopušteno sredstvo - više ne možemo raditi. I to ja ne vjerujem da si bilo koji ozbiljni proizvođač želi dozvoliti. Kao što vidite, mi jedemo i neoprane trešnje. Nije problem", kazuje Kos.

Za Europu pesticidi jesu problem, pa im je cilj prepoloviti upotrebu tih kemikalija do 2030. godine. No, čini se da će to biti nemoguća misija.

"Lobiranje da se to zaustavi je žestoko. Lobiraju oni kojima ne odgovara smanjena upotreba pesticida - agroindustrija, proizvođači, ali i neke države članice Unije. Nažalost, jedna od njih je i Hrvatska", objašnjava zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Kaže da je Vlada vršila pritisak na Europsku komisiju da se "razvodne" planovi za smanjenje upotrebe pesticida. "U ožujku je Ministarstvo poljoprivrede poslalo dopis u Bruxelles kojim se kritiziraju ti ciljevi", kazala je.

Istraživanje je pokazalo da se količina najotrovnijih pesticida u voću u 9 godina povećala za 53%.

Problem je u tome što je po sadašnjim propisima, s tim voćem sve u redu.


Izdvojeno

Reci što misliš!