Vijesti / Ostalo

apsurd birokracije

'Zabrana' motike: Problem je u tumačenju riječi mehanizirano i mehanički

'Zabrana' motike: Problem je u tumačenju riječi mehanizirano i mehanički
RTL

Ideja je bila smanjiti upotrebu pesticida i motivirati poljoprivrednike da korove uklanjaju mehanički. No, problem je što se mehaničko uklanjanje tumači kao "mehanizirano", pa je motika otpala

Nekad nije bilo kruha bez motike, a danas ako je koristite ostajete bez novčanih poticaja. Ne prestaju reakcije na odluku Ministarstva kojom je eko poljoprivrednicima zabranjena upotreba motike. Točnije, nitko ju nije zabranio, ali u slučaju korištenja nema potpore Europe za mjere ruralnog razvoja, kažu na RTL-u.

Poljoprivrednica Nada Čegec kaže kako je motika sve u poljoprivredi. "Ako ideš u vrt trebaš motiku, ideš u vinograd trebaš motiku! Bez motike ne možeš ništa, motika ti treba svugdje".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako koriste najmodernije strojeve, u praksi je, kažu, uklanjanje korova bez motike neprovedivo.

"Ne postoji savršena ravnina. U prirodi nema takve ravnine, samo golf tereni, ali i na golf terenu moraju upotrijebiti motiku ako im krtica napravi problem", ističe Ivan Antun Čegec, vlasnik OPG-a iz Marinovca Zelinskog.

U igri je samo mehanizacija. Svi koji budu kopali po svojim ekološkim vinogradima i vrtovima, na novčane poticaje mogu zaboraviti.

„To su jednostavno takvi uvjeti, mi ne zabranjujemo primjenu motike generalno, dali u povrćarstvu, u trajnim nasadima, međutim u okviru ove operacije i ove mjere ovo su uvjeti koje je struka propisala i iza koje mi stojimo“, tvrdi Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

motika alat obrada temlje
Nema kruha ako ima motike Ako korov uklanjate motikom za vas nema potpora! Evo kako ovaj apsurd objašnavaju iz ministarstva

Josip Kunovec, poljoprivrednik navodi: "Mnogo poljoprivrednika će ostati bez potpora, jer bez motike se u poljoprivredi jednostavno ne može".

Apsurd ili opravdana odluka ovisno koga pitate. Ivo Grgić, profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu navodi kako je to jedna dodatna mjera za one koji se bave intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom, a takva proizvodnja na većim površinama, i tu nema što raditi motika, osim kao ukras. Radi se sa strojevima i strojnoj obradi.

Ideja je bila smanjiti upotrebu pesticida i motivirati poljoprivrednike da korove uklanjaju mehanički. No, problem je što se mehaničko uklanjanje tumači kao "mehanizirano", pa je motika otpala.

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu kaže: "Ako gledamo jezično 'mechanical' kao mehanički, a mehanizirano bi bilo 'mechanized' razlika u ovom tumačenju u ovom slučaju stvara apsurdan problem za male eko proizvođače eko hrane".

Poljoprivrednik Branko Gečec navodi: "Nadam se da će ipak taj apsurd biti prevladan i da će se to ispraviti i da ne bi trebao nitko trpiti nikakvu štetu. Samo apeliram na zdrav razum i da se greške isprave".

Ovo je samo jedan od apsurda birokracije, kojih je, uvjeravaju poljoprivrednici, cijeli niz.


Izdvojeno

Reci što misliš!