Vijesti / Ostalo

Nema kruha ako ima motike

Ako korov uklanjate motikom za vas nema potpora! Evo kako ovaj apsurd objašnavaju iz ministarstva

Ako korov uklanjate motikom za vas nema potpora! Evo kako ovaj apsurd objašnavaju iz ministarstva
Goran Stanzl/PIXSELL

Nije da je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo motiku, slobodno je vi koristite - ali ako je koristite, onda ne možete dobiti poticaje

"Jako je glasno ovih dana odjeknula apsurdna informacija da je poljoprivrednicima zabranjeno koristiti motiku. Dakle, kao da fotoreporteru zabranite fotić ili frizerki upotrebu škara ili kirurgu skalpel.

Tako sada naši poljoprivrednici moraju prihvatiti novu paradigmu: umjesto nema kruha bez motike - nema kruha ako ima motike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jer, nije da je Ministarstvo poljoprivrede zabranilo motiku, slobodno je vi koristite - ali ako je koristite, onda ne možete dobiti poticaje.

Idemo ispočetka. Radi se o uništavanju korova kod onih koji se bave organskom proizvodnjom. Ideja i smisao je bio smanjiti upotrebu pesticida. Pa umjesto da špricaju, bolje da ljudi korove uklanjaju mehanički. Ali to je prevedeno mehanizirano, pa ispada da je dozvoljena isključivo upotreba mehanizacije.

Ekološki proizvođači su se pobunili, kažu da se radi o apsurdu, birokratskoj besmislici, kafkijanskoj sceni, greški u prijevodu.

Mi smo razgovarali i s njima i s Ministarstvom poljoprivrede, koji su nam pokazali malčere, četke i druge stvari s kojima je sada OK uklanjati korov" rekla je Mojmira Pastorčić u sinoćnjem RTL Direktu.

"Motika nije zabranjena, generalno primjena motike. Ovdje se radi o mjeri koja nije uobičajena praksa. Znači danas suvremena tehnologija i mehanizacija idu u smjeru da kao prvo zamjenjuju rad, jer imamo manjak radne snage", kazao je Goran Lipavić, ravnatelj Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"Motika nije zabranjena, ali nećete moći dobiti tu potporu ako koristite motiku, što je po nama jedan apsurd. Zašto bi nekome bilo uskraćeno to pravo na korištenje tih potpora ako ima pravo na to. Znači tu se radi o jednom zakidanju poljoprivrednika. Mjere kad se napišu, one moraju biti jasne. Moraju biti jasne onome koji ih je napisao, a onda i onome koji ih mora provoditi. Ne može se očekivat od poljoprivrednika da on sve zna, a ne postoji tijelo koje mu može dati jednoznačno objašnjenje", kazala je Sunčana Pešak iz Hrvatskog saveza udruge ekoloških proizvođača.

"Mene zaista čudi da se HSEP sada probudio. Mi provodimo ovu mjeru od 2018. godine, koja je bila jako dobro poznata i komunicirana", kazao je Lipavić.

"Normalno da vi nećete sada površinu od više od 5000 kvadrata obrađivati motikom, ali imate mjesta koja su vam jednostavno nedostupna i gdje ćete koristiti motiku", tvrdi pak Pešak.

"To su jednostavno takvi uvjeti. Mi ne zabranjujemo primjenu motike generalno - da li u povrćarstvu, da li će netko u trajnim nasadima primjenjivati. Međutim, u okviru ove operacije i ove mjere, ovo su uvjeti koje je struka propisala", smatra Lipavić.

Pešak zaključuje kako se rad i jednom od apsurda birokracije te da je takvih apsurda cijeli niz.


Izdvojeno

Reci što misliš!