Vijesti / Ostalo

intervencija vlade

Danas nemojte točiti, od srijede gorivo znatno jeftinije, a cijene ponovo fiksirane

Danas nemojte točiti, od srijede gorivo znatno jeftinije, a cijene ponovo fiksirane
Ivica Benić/SiB.hr

Sutra neće biti novih cijena goriva, najavio je Plenković, a u srijedu će maksimalna cijena benzina biti 13,50 kn/l, dizela 13,08, a 9,45 kuna plavog dizela

Uslijed najave sutrašnjeg znatnog poskupljenja cijena goriva, sastala se Vlada Republike Hrvatske i donijela važne odluke.

Nakon sjednice premijer Andrej Plenković izvijestio je kako sutra gorivo ipak neće poskupiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"U petak smo najavili, sagledavši trendove cijene, kako bi na vrijeme poduzeli mjere koje bi ublažile rast cijena goriva i spriječiti dodatni udar na standard građana.
Smanjit ćemo trošarine benzinskog i dizel goriva. Ukupno smanjenje trošarina sada je 80 lipa po litri bezolovnog motornog benzina. Već smo do sad jednom intervenirali i smanjili za 40 lipa, a sada smanjujemo dodatnih 40 lipa. Za dizel smo smanjili za 20 lipa i sad smanjujemo za dodatnih 20 lipa", rekao je Plenković.

Odlučeno je i kako se cijene više mijenjati svaki tjedan već svakih 14 dana, a danas donesene odluke vrijede narednih 30 dana.

Nastavio je i da će se smanjiti dodatno najviša marža za proizvođače i distributere i one se smanjuju za 10 lipa - i to s maksimalne marže od 0,75 lipa na 0,65 lipa za benzin, a na plavi dizel s 0,50 na 0,40 lipa. Radi se o uštedi od jedne kune po litri benzina, 90 lipa za dizel i 64 lipa za plavi dizel.

Rekao je i kolika je to konkretna ušteda po litri goriva te istaknuo da je za benzin to 2,88 kn po litri, za dizel 2,72, a za plavi dizel 1,42 kuna po litri.

"Dizel bi bez ovih mjera Vlade sutra koštao 15,80 po litri, a benzin 15,78, a plavi dizel 10,87 kuna", rekao je.

Stupanjem na snagu mjera, maksimalna maloprodajna cijena derivata bit će 13,50 kn/l za dizel, 13,08 za benzin i 9,45 za plavi dizel. Iznio je i kolike su uštede po spremniku od 50 litara i rekao da je za benzin ušteda od 114 kuna, za dizel 136 kuna, a za plavi dizel 71 kuna. Toliko bi spremnici bili skuplji, da nije bilo Vladinih intervencija, rekao je Plenković.


Izdvojeno

Reci što misliš!