Vijesti / Ostalo

doslovna zabrana

Apsurd birokracije u Hrvatskoj: Poljoprivrednicima zabranjeno korištenje motike

Apsurd birokracije u Hrvatskoj: Poljoprivrednicima zabranjeno korištenje motike
Damir Spehar/PIXSELL

Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi samo po sebi stajati gospodarstvo Hrvatske milijune eura

Birokracija u Hrvatskoj ne dopušta korištenje motike ekološkim proizvođačima u poljoprivredi, tvrde iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača (HSEP), prenosi Index.hr.

 

Prema strateškom planu Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) EU, pod mjerom "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada" doslovno je zabranjeno korištenje motike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako neslužbeno doznajemo, na konzultacijama s dionicima u vezi sa Strateškim planom RH u okviru ZPP-a održanim u petak 27.5.2022., iz Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju je i potvrđeno da je upotreba motike stvarno zabranjena.

Kako je došlo do toga da se poljoprivrednicima zabranjuje motika?

Cilj EU je smanjenje korištenja pesticida i drugih kemikalija u proizvodnji hrane za 50 posto do 2030. Taj cilj se pokušava ostvariti kroz mnoge strategije i planove, kao što je "Od polja do stola" u europskom Green Dealu, i kroz Zajedničku poljoprivrednu politiku EU.

ZPP je jedna od prvih zajedničkih politika EU, uspostavljena još 1962. Njom se određuje zajednička europska strategija razvoja poljoprivrede na razini svi članica EU, ali i svaka pojedina članica stvara svoju vlastitu strategiju, koja uvažava njene posebnosti, potrebe i ciljeve.

Hrvatska ima Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU, a već su odabrane smjernice za razdoblje 2023.-2027., koje čine programski strateški dokument i temelj za korištenje sredstava europskih poljoprivrednih fondova te primjenu alata i instrumenata Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Znači radi se o dokumentu koji je donijela Hrvatska, a na koji će se morati pozivati svaki projekt u poljoprivredi koji se prijavljuje na fondove EU.

U mjeri "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada", usko vezanoj za ekološku proizvodnju, navodi se da se želi smanjiti korištenje pesticida i motivirati poljoprivrednike da fizički, umjesto kemijski, uklanjaju korov.

Ali nažalost, izgleda da je netko tko je prevodio Zajedničku poljoprivrednu politiku loše odradio svoj posao, a to bi poljoprivrednike u Hrvatskoj moglo stajati projekata i sredstava iz EU fondova u razdoblju od 2023. do 2027.

Naime, u "EU common agricultural policy" negdje stoji da se potiče "mechanic" uništavanje korova. Na hrvatskom bi to trebalo značiti bez korištenja kemije, fizički, strojevima ili ručnim radom. Ali je "mehaničko" u naslovu mjere "Mehaničko uništavanje korova unutar redova višegodišnjih nasada" netko tko je prevodio i tumačio ZPP EU te pisao Strateški plan Republike Hrvatske u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU protumačio kao "mehanizirano".

Prvim nacrtom Strateškog plana Republike Hrvatske u okviru ZPP-a osigurano je 3.6 milijardi eura za raspodjelu u poljoprivredi, uglavnom iz sredstava EU, a manjim dijelom iz državnog proračuna. Amatersko prevođenje s engleskog moglo bi samo po sebi stajati gospodarstvo Hrvatske milijune eura, jer će se na taj dokument pozivati prijavitelji na fondove EU, a prema njima će se vršiti i kontrola.

Zabranjivati poljoprivrednicima da koriste motiku je apsurdno, kafkijanska scena lošeg birokratskog aparata prenapuhanog javnog sektora. Još sramotnija je činjenica da taj birokratski sektor odbija ispraviti očitu grešku u prijevodu, nego se drži nekakvih svojih protokola.

Levijatan države birokracije inzistira na tome da je nepogrešiv, ne želi priznati propust nekog svog nižeg činovnika, čuva vlastiti autoritet i prestiž. Samo ga treba obavijestiti da je do sada ostao bez ikakvog autoriteta u očima hrvatskih građana pa možda prizna grešku koja bi mnoge ekološke poljoprivrednike mogla skupo stajati.


Izdvojeno

Reci što misliš!