Vijesti / Ostalo

čeka se odluka plenkovića

Zbog cijena goriva moglo bi se ugasiti i 20 posto OPG-ova: Traktor postaje luksuz

Zbog cijena goriva moglo bi se ugasiti i 20 posto OPG-ova: Traktor postaje luksuz
Davor Javorović/PIXSELL

Litra plavog dizela mogla bi koštati 10 kuna, a troškovi su mnogim poljoprivrednicima već sad veliki pa razmišljaju o gašenju OPG-ova

Vladina uredba o trošarinama i maržama na gorivo istekla je u srijedu. Sljedeća se uredba očekuje već sutra, a svi se nadaju kako bi trošarine trebale ostati barem na istoj razini.

Ako se obistine najave o novom drastičnom porastu cijena goriva od idućeg tjedna i traktori će postati luksuz. Naime, cijena plavog dizela mogla bi biti 10 kuna po litri.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na šest kuna je već ta granica probijena dok smo mi bili na pozitivnoj nuli, dok smo sad u minusu s proizvodnjom. Dođe li plavi dizel na 10 kuna po litri, gdje smo onda? Nismo nigdje, onda je neisplativo, već da je. Povrtlari se tu više ne mogu naći. Mi navodnjavamo preko traktorskih pumpi i grana smo koja najviše koristi plavi dizel", rekla je za RTL predsjednica Udruge povrtlara, Marina Galović.

Moguće gašenje OPG-ova

Visoke cijene goriva tjeraju neke poljoprivrednike da razmisle i o gašenju OPG-ova. "Oko 20 posto najmanje. Ne možeš se naći u tome svemu, nama je 400 posto skočila cijena proizvodnje u odnosu na prošlu godinu", kaže Galović.

Dizel i plavi dizel bi, prema najavama, trebali od utorka biti skuplji čak 90 lipa, dok bi benzin poskupio za 70 lipa po litri. Iako to nije najtočnija prognoza, nekoliko izvora tvrdi da neće biti velikih odstupanja.

"Poskupljenja koja su danas objavljena nažalost neće biti daleko od istine. Da, činjenica je da je četvrtak i da sutra imamo trgovanje na mediteranskom tržištu. Zbog embarga i geopolitičke situacije, nažalost, moramo zaključiti nije daleko od istine ono što nam se sprema za idući utorak", rekao je osnivač portala cijenegoriva.info, Tin Bašić.

Ima mjesta za reakciju

Vlada može reagirati na divljanje cijena Uredbom o cijeni goriva, kojom se kontroliraju trošarine i trgovačke marže. Premijer Andrej Plenković poručuje da ima prostora za intervenciju.

"Imamo trošarine i marže, to su dva elementa u kojima možemo intervenirati. Još uvijek postoji prostor u tom pogledu. Mi ćemo i danas poslijepodne kad se vratimo u Zagreb na užem kabinetu raspravljati tu situaciju. Čut ćemo procjene ministarstva i donosit ćemo odluke koje su najbolje za građane u ovim okolnostima", rekao je premijer.


Izdvojeno

Reci što misliš!