Vijesti / Ostalo

nova kategorija vozila

Stižu promjene zakona o prometu koje se vozačima električnih romobila baš i neće svidjeti

Stižu promjene zakona o prometu koje se vozačima električnih romobila baš i neće svidjeti
Ivica Benić/SiB.hr

Romobili će se smjeti voziti isključivo po biciklističkim stazama, a ako njih nema onda i po pješačkim, ali jednako brzo odnosno sporo kao pješaci

Lijepim vremenom, a još više cijenama goriva, električni romobili postaju sve omiljenije sredstvo prijevoza, no koliko god su prisutni u prometu, do sada ne postoje u zakonu.

No brusi se novi zakon o prometu prema kojemu će električni  romobilima biti nova kategorija  vozila i moći će se voziti isključivo biciklističkim stazama. Ako biciklističke staza i traka nema, moći će se kretati nogostupom, ali brzinom isključivo onom kojom se kreću pješaci.

"Po našem mišljenju, bilo je krajnje vrijeme da se nešto napravi, ali s obzirom na to da nemamo dovoljno biciklističke infrastrukture, napravljen je kompromis od strane MUP-a, a to je da električni romobili u koriste u prvom redu biciklističke površine, rekao je Danijel Posavec, voditelj poslova Prometne policije u PU varaždinskoj za HRT.

električni romobil
bicikli i romobili Skupo vam je gorivo? Postoji alternativa: Za 4 kune prijeđu 100 kilometara

"Naše je mišljenje da je suživot vozača romobila, pješaka i biciklista moguć pod uvjetom da se romobilisti kreću prilagođenim brzinama kretanja, a to znači ne brže od čovječjeg hoda", dodao je Posavec.

romobil romobili
opasna vožnja Osječki trojac s kormilarom na električnom romobilu

No ograničenje brzine nije jedina novost jer će zakon propisati i nošenje kacige.

"S tim se slažem i mislim da je to stvarno u redu jer pad s romobila je puno opasniji nego pad s bicikla",  smatra Fran Bijelić se svakodnevno koristi električnim romobilom.


Izdvojeno

Reci što misliš!